СВЕТИОНИЦИ ДУХОВНОГ ПРОСВЕТЉЕЊА: Луксузна монографија о римском периоду стваралаштва свестране Мире Бртке (1930-2014)

М. Краљ

30. 05. 2023. у 21:16

НЕДАВНО објављена књига "Сликарство Мире Бртке - Римски период" расветљава њен траг у Вечном граду, али и утицај италијанске културне сцене на целокупно интеркултурално стваралаштво ауторке која се, уз сликарство, бавила колажима, скулптуром, позоришном и филмском режијом, сценографијом, костимографијом, анимираним филмом, модом.

СВЕТИОНИЦИ ДУХОВНОГ ПРОСВЕТЉЕЊА: Луксузна монографија о римском периоду стваралаштва свестране Мире Бртке (1930-2014)

Фото промо

Ово издање "Бел арта", како тврди Весна Латиновић, иначе директор те новосадске галерије, планирано је и конципирано током сарадње са уметницом, за њеног живота.

- Једноставна, комуникативна, увек спремна на разговоре о уметности, али и на обичне "женске приче", одавала је утисак самосвесне, достојанствене жене, уверене у оправданост властите уметничке мисије, која је упорно настојала да свет учини лепшим, бољим, подношљивим - тврди Латиновићева, која је и уредница луксузне књиге са бројним репродукцијама, документарним фотографијама и текстовима еминентних стручњака - Саве Степанова, Јерка Денегрија и Мишка Шуваковића.

Велика лична трагедија

ЊЕНА активна и значајна присутност на ликовној сцени остварена током шездесетих у Риму и раних седамдесетих година по повратку у Југославију често је прекидана - пише Латиновићева у предговору. - Узрока тих прекида било је више: колебање између филма и сликарства, заснивање породице и посвећенст породичном животу, изградња атељеа у Старој Пазови, а нарочито ју је потресла и омела велика лична трагедија која ју је погодила, када су јој у хеликоптерској несрећи 1996. године заједно погинули син Милош-Стефан и супруг Драган Кресоја.

У свом тексту Степанов прати Миру Бртку (1930-2014), од тренутка када је са кошаркашког тренинга дословно дотрчала на пријемни испит за режију, коју је завршила на београдској Академији за позориште и филм, код Вјекослава Афрића, до њене позне, уметничке зрелости, посебно се осврћући на искуства стечена у Риму, који је шездесетих и седамдесетих био један од најзначајнијих светских центара. Наиме, у Италију је Бртка отишла као афирмисани филмски стваралац, тамо завршила римску Академију ликовних уметности, иако пре тога није насликала ни једну једину слику, а онда се у земљу вратила као протагониста нових тенденција у визуелном стваралаштву.

Фото промо

 

У свом тексту Јерко Денегри њен рад ставља у контекст напредних дешавања на италијанској сцени, осврћући се посебно на деловања у групи Illumination. Уз нашу уметницу Милену Чубраковић, са којом се спријатељила у Риму и остала блиска до краја живота, Американку Маршу Хафиф и двојицу италијанских сликара, Бртка је чинила групу окупљену око славног Јапанца Нобуја Абе. О њиховим дометима, у овој књизи Мишко Шуваковић наводи:

- У духу идеја које проповеда Абе, а што у основи прихватају и његови млади сарадници, слика, иако лишена сваке предметне референције и сведена на једноставне и сажете визуелне учинке, није само естетска творевина него настаје и треба да делује као знак "духовног просветљења".

Сарађивала са светском елитом

ЗАХВАЉУЈУЋИ свом таленту, шарму, амбицијама и пожртвованом раду, имала је прилику за непосредна дружења са великим светским глумцима, редитељима и ликовним уметницима, о чему је нерадо говорила, сведочи Латиновићева. А познавала се и сарађивала са Силваном Мангано, Клаудијом Кардинале, Марином Влади, Иреном Папас, Виторијом Гасманом, Орсоном Велсом, Ричардом Бартоном, као и Фелинијем, Антонионијем, Вадимом, Торпом, Бондарчуком... Од визуелних стваралаца у њене знанце сврстали су се Нобујо Абе, Марша Хафиф, Александар Колдер, Сај Твомбли, Микеланђело Пистолето и многи други.

Уметничка и лична судбина Мире Бртке, како закључује Весна Латиновић, њена неисцрпна енергија, храброст, високи домети у филму, ликовној уметности и моди, посебно снага, упорност и посвећеност после велике личне трагедије, остају као светионик и путоказ за живот достојан човека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу