ГАВРАН КАО МУДРАЦ И ЗАШТИТНИК: Изложба цртежа Мике Ловре Миловић у Ранчићевој кући

М.А.К.

25. 04. 2023. у 14:30

ГРАФИЧАРКА и сликарка Мика Ловре Миловић представиће своје цртеже на изложби "Гавранови", која ће од 28. априла до 15. маја, бити пред публиком у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

ГАВРАН КАО МУДРАЦ И ЗАШТИТНИК: Изложба цртежа Мике Ловре Миловић у Ранчићевој кући

Фото промо

- Гавран се истиче као магична птица, чудесни летач кога прати богата и разноврсна симболика - истиче у каталогу  Зорица Атић, историчарка уметности и директорка ЦК Гроцка. - Носилац је и добрих и лоших знамења, јер су птице у истој култури често имале двојако значење. Природа га је обдарила сјајним црним перјем, снагом летења и изузетном интелигенцијом, али не и тако лепим гласом, нити привлачним навикама и карактером. Због своје мрачне појаве и улоге "чистача" у природи, гавран оставља злослутан утисак и повезује се са смрћу и разарањем. Међутим, ова чудесна птица, у симболичком смислу има сасвим другачије и дубље значење - није само весник несреће, гавран је мудрац и заштитник...

Ликовни рад  Мике Ловре Миловић,тврди Атићева,  бележи управо свет птица,а гавранови су годинама присутни, ликовно и метафорички, изашавши из оквира малих формата и графичких техника. Аутока која је дипломирала на Факултету примењених уметности, одсек зидно сликарство, излагала је на међународним изложбама графике малог формата, као и на бијеналима у Италији, Грчкој, Пољској, Хрватској, Румунији, Украјини, Белгији... Учесница је више ликовних колонија. Осим графиком, бави се сликарством и педагошким радом. Живи и ствара у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!