ПОДРШКА СРПСКОМ СТРИПУ: У Београду одржана манифестација посвећена деветој уметности окупила ауторе, издаваче и критичаре

Марина Мирковић

01. 04. 2023. у 18:39

САМИТ "Књижевност и стрип", четвородневна манифестација која ће и токомовог викенда окупити све оне посвећене деветој уметности, стрип ауторе, издаваче, критичаре и теоретичаре, поштоваоце и љубитеље стрипа, са идејом да се успостави теоријски дискурс у дијалогу уметности речи и девете уметности - организована је у сарадњи са Француским институтом за културу у Заводу за проучавање културног развитка и Институту за књижевност и уметност.

ПОДРШКА СРПСКОМ СТРИПУ: У Београду одржана манифестација посвећена деветој уметности окупила ауторе, издаваче и критичаре

ЗАПРОКУЛ

Више од педесет најзначајнијих представника стрип сцене у Србији учествовало је на панелима и покренуло многе значајне теме, са циљем да се учини финални корак у институционализацији и канонизацији стрипа као уметности и најзад формира званична стрип сцена, продукција и издаваштво у Србији.

- Арт самит КиС - књижевност и стрип, је за нас стрип ауторе и културне активисте који већ деценијама стварамо и боримо се за бољу позицију ове - девете уметности у Србији важан, ако не и пресудан догађај - наводи Павле Зелић, писац и стрип сценариста и учесник једног од панела. - У ова четири дана под кровом Запрокула, али и Института за књижевност и уметност покушаћемо да учинимо нешто што нисмо успели за последњих двадесет и кусур година - да покажемо, докажемо и закључимо да стрип јесте кључан део српске културе и као таквог га једном за свагда треба изједначити са књижевношћу, филмом, музиком, позориштем... Ово је један изузетно комплексан догађај којим пре свега Запрокул даје преко потребан институционални контекст и подршку, али уводи и интернационални елемент, због учешћа Француског института, буквално представљајући све што стрип јесте у Србији данас и све оно што би могао бити неког бољег сутра. Почев од десетина научних радова, преко четири стратешке трибине са најпознатијим ауторима, уредницима и теоретичарима стрипа до изложби, промоција капиталног издања о историји српског стрипа, и наравно берзи домаћих издавача закључно са пројекцијама филмова све је ту и све је како би требало да буде.

У петак је у Запрокулу промовисано и српско издање књиге "Слобода! Једнакост! Стрип!: Српско-француски односи у уметности визуелног приповедања" посвећене феномену културне и уметничке симбиозе две земље и прве монографије која анализира билатералне везе између Истока и Запада Европе у визуелном приповедању - стрипу, премијерно представљене у Паризу у амбијенту изложбе ових дана актуелне у простору Запрокул.

ШКОЛСКА ЛЕКТИРА

- ОВА иницијатива да се стрип подигне на виши, институционални ниво важна је, пре свега због тога што даје наду да ће се у то укључити и држава, која би финансијски подржала домаће стрип издаваштво и ауторе. Тако би се промовисала и подржала ауторска стрип продукција, која се тренутно своди на чист ентузијазам, аутора, али и издавача који напросто немају финансијску моћ да продукцију адекватно подрже - наводи Јана Адамовић Кордеј, стрип ауторка и културна радница.

Јана је на самиту позвала и ауторе и издаваче и све оне који се стрипом баве да се замисле о томе каква је тренутно ситуација на сцени:

- И као радница у култури која организује изложбе и сарађује са разним фестивалима, приметила сам тај "о-рук" менталитет уз свеприсутну паролу "лако ћемо". Позивам да се подржи и алтернативни, а не само мејнстрим стрип, и да се ради на убацивању стрипа у неке нове нише као што је образовање уопште, али и рецимо - школска лектира. 

- Самит "Књижевност и стрип" је значајан тренутак за српску културу, јер држава Србија сада поступа по културним и дипломатским моделима какве знамо у Француској, Италији или Јапану - каже аутор књиге Зоран Стефановић, сценариста и теоретичар девете уметности. - Две државне установе, уз помоћ Министарства културе Србије, сада достојно представљају једну од најважнијих уметничких области човечанства: визуелно приповедање ком припадају и ремек-дела пећинског сликарства, српско-византијске фреске, али и савремени стрипови, са продужетком у анимацији и виртуелним световима. Визуелно приповедање је једно од поља по којима смо препознатљиви у светској култури, било главног тока, било алтернативе, а и део је посебних француско-српских односа.

Стефановић подсећа и да је ово четврти пут у историји наше културе да Завод за проучавање културног развитка прави међународни пробој на истом пољу:

- Година 1975. и 2019. су урађена два светски запажена тематска броја часописа "Култура", која су ставила Београд на стриполошку мапу. Захваљујући приступу новог директора Завода Марка Крстића, 2022. године смо представљени француској култури у самом Паризу, а сада се паралелно доприноси на три поља: научним истраживањем, изношењем мишљења стручњака и уметника, али и стратешким продубљивањем француско-српских односа. Ту припада и монографија коју сам урадио са колегом Владимиром Тополовачким. Имамо част да је на промоцији књиге говорио Момчило Мома Рајин, у две улоге, као један од зачетника савремене српске културе у време Новог таласа али и као председник Удружења стрипских уметника Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)