ПРОДАЈА СЛИКА ЈОШ СЕ СМАТРА ЛУКСУЗОМ: Шта доноси све већи број професионалних галерије, удружења, изложбених простора (2)

М. Краљ

01. 04. 2023. у 10:00

ВЕЋИНА професионалних галерија, удружења и излагачких простора код нас нема толико везе са продајом дела, колико са афирмацијом аутора и артикулацијом читаве ликовне сцене, и управо су такве организације окупили "Сусрети" у Павиљону "Цвијета Зузорић" у организацији сликарске секције УЛУС-а, сматра Ксенија Маринковић, покретач "Икс Витамина".

ПРОДАЈА СЛИКА ЈОШ СЕ СМАТРА ЛУКСУЗОМ:  Шта доноси све већи број професионалних галерије, удружења, изложбених простора (2)

Фото Марија Коњушкић

Када се одлучила да на овај начин заступа уметнике, каже, приватна иницијатива у овом сектору још није била тако значајна.

- Управо сада добијамо оне галерије које ће кроз профилисане програме бити кључне за стварање сцене као отвореног система представљања уметности, међусобно се повезивати и наступати и на међународном нивоу - наставља саговорница. - Ликовни уметници су препуштени сами себи и тешко им је да праве презентацију сопствене продукције, па ми је као историчарки уметности и кустосу мотив за оснивање галерије био да удружимо ресурсе, знања, способности и помогнемо једни другима и тако сви добијамо додатну снагу.

Међу разлозима за отварање нових неинституционалних галерија саговорница наводи и појаву приватних факултета који школују све већи број ликовних професионалаца (створила се потреба за приказивањем те увећене продукције), као и утицај интернета и друштвених мрежа (уметност је постала доступна посебно младима, који су је препознали као нешто важно).

ТРАНСПАРЕНТНОСТ 

ДОСТА тога би требало системски решити да би нам се олакшало пословање - каже Марко Брун, оснивач галерије "Штаб", који је недавно, испред АУГС-а, чији је потпредседник, био на састанку у Привредној комори Србије, заинтересованој за проблеме са којима се сусрећу уметничке галерије. - У томе треба да учествује држава не само Министарство културе, које први пут даје врло позитивне сигнале. Министарство финасија би требало да реши питање великих намета када се купују уметничка дела од уметника, или струковних удружења. Поента је да тржште постане транспарентно, што би допринело већој сигурности купаца. Купује се по атељима и то је неконтролисано, и на дужи рок лоше за уметнике. Када би постојали арт индекси, у које би галерије бележиле продаје свих аутора које заступају, јасно би се виделе праве, тржишне вредности њихових дела. То би увећало продају уметничких дела, па би се, с друге стране, и смањио притисак на државу, од које се стално очекује финансијска помоћ.

- За те нове генерације важно је и што је поново почео да ради Музеј савремене уметности. Посреди је и један глобални тренд: визуелна уметност постаје доминантна, као што је некада била музика, јер живимо у времену визуелних комуникација.

Када је само тржиште у питању, Маринковићева наглашава да смо још у пионирској фази, јер нема галерија које са баве већим продајама, односно тек их је неколико комерцијалних.

ПРАВИЛА ЕТИЧКОГ КОДЕКСА

У ФИНАЛУ "Сусрета", који су окупили 17 удружења, 6. априла, биће оджана дискусија о пракси професионалних галерија у Србији, у којој ће учествовати Александра Лазар, председница Асоцијације уметничких галерија Србије, Весна Латиновић, директорка Галерије Бел арт, Бојан Муждека, директор Галерије Б2, и као модератор Владан Јеремић, председник Сликарске секције УЛУС-а. Између осталог, биће представљен Етички кодекс АУГС-а који прецизира права и обавезе уметничких галерија. Кодекс дефинише професионалне односе са уметницима и наследницима уметничких заоставштина и представља моделе односа са купцима и продавцима, заговарајући колегијалне односе галериста.

Наш интернационално препознати уметник Урош Ђурић, који је са својим делом присутан на "Сусретима", сматра да је обновљено интересовање за савремену уметност, дошло као последица стабилизације оног дела средње класе који су најчешћи љубитљи и купци уметности:

- Пре појаве капитализма то су били црква, државе или велепоседници, а наше доба везано је за успон средње класе и без њих је култура немогућа у савременом друштву - тврди Ђурић. - Зато је све израженији интерес да се трговина уметничким делима извуче из сиве зоне у којој је до сада била. Проблем је што законска регулатива касни. Рушењем социјализма, нажалост, нестале су и неке цивилизацијске тековине које нису биле везане за идеологију, па тако, рецимо, у данашњем пореском систему не постоји шифра делатности за галерије и галеристе.

Фото Марија Коњушкић

Урош Ђурић, један од учесника

Они који оснивају галерије, наставља саговорник, приморани су да их региструју под неким другим шифрама:

- Скандалозно је да се то подводи под трговину луксузном робом. Има ту много посла да би се успоставило тржиште. Добро је да постоји добра воља министрства културе, а надам се да ће држава стати иза ових иницијатива и довести до задовољавајућег решења за све, у најкраћем року, јер ово стање неизвесности траје непотребно предуго. А то је питање само једног акта и његовог изгласавања у скупштини - закључује Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан