„ДУГОКОСА ОПАСНОСТ“ И 12 НЕЖЕЊА: У Новосадском позоришту гостује театар „Геза Гардоњи“ из Мађарске (ФОТО)

Ј. С.

08. 02. 2023. у 17:18

ПОВОДОМ 160. годишњице рођења и 100. годишњице смрти мађарског писца и новинара Гезе Гардоњија, вођа истоимене позоришне трупе Тамаш Тополански из Егера на северу Мађарске позвао је истакнуте мађарске кореографе, како би заједно креирали јединствене плесне композиције инспирисане кратким Гардоњијевим причама “Дугокоса опасност”.

„ДУГОКОСА ОПАСНОСТ“ И 12 НЕЖЕЊА: У Новосадском позоришту гостује театар „Геза Гардоњи“ из Мађарске (ФОТО)

новосадско позориште

Представа тог наслова ће сутра,9.фебруара од 19 сати бити изведена у Новосадском позоришту / Ujvideki Szihaz у Новом Саду.

У несвакидашњем комаду дванаест вечитих нежења откриће велику тајну: зашто никада нису стали на „луди камен“. Они се састају на Бадње вече, а пошто немају куда и не желе да буду сами, - вечерају заједно. Како би им брже прошло време, сваки од њих исприча причу о томе зашто се није оженио.

Писац није тежио генерализовању. Постоје жене које не заслужују безусловну љубав – највише је највише штосе може прочитати између редова - неким женама се замера патолошка љубомора, другима себичност коју прикривају алтруизмом или лукавим лажима.

Приче ове усамљене господе, супротно очекивањима, оживеће строго чувану успомену на прву љубав те представа „Дугокоса опасност” открива носталгију, деценијама потискивану бол, лепоту присећања и проживљавања, која зраче вечном лепотом и љубављу.

Управо овим емоцијама водили су с екореографи Ноеми Кулчар , Золтан Гречо, Јанош Феледи, Габор Халас и Тамаш Топлански па из плесних композиција зрачи деценијама потискивана бол због неостварене љубави.

Плесачи су - Шаролта Адаи-Шимон,Ана Манети, Камила Еленбацхер,Атила Емеди, Шара Федор, Мартина Тизи,Пирошка Петра пода и други.Аутор музике је Габор Халас, а костиме је креирала Николет Бати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу