КЛИМТ И ПАЈА ЈОВАНОВИЋ ЗА 175. РОЂЕНДАН: Богати програми Галерије Матице српске у Новом Саду (ФОТО)

Ј. СИМИЋ

08. 02. 2023. у 11:30

ОД октобра прошле до октобра ове године, богати програми Галерије Матице српске у Новом Саду били су и биће у знаку 175 година трајања ове угледне институције.

КЛИМТ И ПАЈА ЈОВАНОВИЋ ЗА 175. РОЂЕНДАН: Богати програми Галерије Матице српске у Новом Саду (ФОТО)

ГМС

Свечарску годину минулог октобра отворила је поставка „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности” и програм „Урош Предић за све” који ће трајати до 12. фебруара, а међу изложбама за предстојеће месеце, велику пажњу побуђује септембарска поставка „Једна епоха, два уметника, три музеја“ посвећена аустријском сликару симболизма и бечке сецесије Густаву Климту (1862-1918) и нашем уметнику Паји Јовановићу (1859-1957) који се уз Уроша Предића и Ђорђа Крстића сматра најзначајнијим сликаром српског реализма.

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски открива за „Новости“ да ће та изложба бити реализована у сарадњи са аустријским националним музејима: Уметничко-историјским музејом и Галеријом Белведере из Беча, а уз партнерску подршку Аустријског културног форума.

Густав Клинт, Фото Profimedia

- Изложбу ће чинити три слике - један женски портрет Климта из Музеја историје уметности у Бечу, Јовановићево платно Лепа Бечлијка из Музеја Белведер, а које до сада код нас никада није излагано. Изложбу ће употпунити Пајина слика из збирке наше галерије, а реч је о портрету његове супруге – најављује управница ГМС.

Овом несвакидашњом поставком указује се на епоху којој су припадала оба уметника на прелазу из 19. у 20. век када су обојица били најзначајнији, свако у својој држави, али су им и животни путеви били на неки начин преплетени. Уједно ова изложба биће и прилика да се истакне културна сарадња између Републике Аустрије и Републике Србије.

Супруга Паје Јовановића, Фото ГМС/Танјуг

БРАШОВАН ИЗБЛИЗА

ЗА ову прилику скрећемо пажњу и на изложбу посвећену Драгиши Брашовану (1887–1965), једном од зачетника и највећих архитеката у историји Србије који ће бити представљен кроз изложбу личних предмета: намештаја из стана у којем је живео те уметничких слика и скулптура из његове колекције. Најзад, у октобру слављеничка година биће затворен монографском изложбом о Васи Поморишцу, сликару који је био последњи у низу стипендиста Матице српске. Први је био Урош Предић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

ИЗАЂИ, МАЛА: Погледајте шта Срби певају Куртијевом градоначелнику у Звечану (ВИДЕО)