НОВИ РОМАН САЛМАНА РУЖДИЈА: Шест месеци од напада, ирански писац објављује нову књигу

Novosti online

06. 02. 2023. у 09:54

ШЕСТ месеци пошто је избоден ножем, британски писац Салман Ружди сутра објављује свој нови роман "Град победе", епску причу о жени из 14. века која пркоси патријархалном свету како би владала градом.

НОВИ РОМАН САЛМАНА РУЖДИЈА: Шест месеци од напада,  ирански писац  објављује нову књигу

Фото АП

Написан пре америчког напада ножем од кога се једва опоравио, роман овог аутора рођеног у Индији, чини се да представља превод историјског епа изворно написаног на санскирту.

Дуго ишчекивано дело говори о младој девојци која је сироче, Пампи Кампани, а која има магичне моћи. Она је утемељила град у данашњој Индији, Биснагу, што се преводи као Град победе.

Ружди, коме је сада 75 лета, неће промовисати свој 15. роман због здравственог стања, иако је његов агент открио да "опоравак напредује".

Он је нападнут када је требало да говори на конференцији у северном делу Њујорка. Аутор се годинама скривао пошто је бивши ирански врховни вођа ајатолах Хомеини наредио његово убиство због, како је сматрао, богохулне природе "Сатанских стихова".

Осумњичени за напад Хади Матар, двадесетчетворогодишњак из Њуџерсија, пореклом из Либана, ухваћен је одмах након напада и изјаснио се да није крив за оптужбе.

Ружди је натурализирани Американац, живи у Њујорку 20 година, изгубио је вид на једно око и способност коришћења једне руке. Напад на њега је шокирао Запад, али су га са друге стране поздравили екстремисти у муслиманским земљама попут Ирана и Пакистана.

Иако лично не промовише књигу, писац је почео да комуницира путем друштвене мреже Твитер, најчешће како би поделио новинске рецензије свог новог романа.

Планирано је и неколико догађаја који ће попратити његово објављивање, укључујући конференцију с писцима Маргарет Атвуд и Нил Гејманом која ће се преносити онлајн.

Његово ново дело прати јунакињу на мисији да "пружи женама једнаку слободу деловања у патријархалном свету". Књига говори о стварању града и његовој пропасти, а завршава се изјавом: "Речи су једини победници".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Безбедност у саобраћају као значајан елемент одрживе мобилности и ЕСГ стандарда