ВЕЛИЧКОВИЋЕВ ВРЕДАН ДАР: Пред домаћом публиком од вечерас Легат српског и француског академика завештан Музеју града Београда

М. КРАЉ

01. 02. 2023. у 06:15

ГОДИНУ дана након што је напустио овај свет великан наше ликовне уметности Владимир Величковић (1935-2019) постхумно је овенчан наградом Музеја града Београда за свеукупни допринос стваралаштву, која је тада додељена после паузе од 47 година, а претходно, њен последњи лауреат, 1973. године, био је славни архитекта Александар Дероко.

ВЕЛИЧКОВИЋЕВ ВРЕДАН ДАР: Пред домаћом публиком од вечерас Легат српског и француског академика завештан Музеју града Београда

Владимир Величковић, Фото Танјуг

Али, везе ове институције и српског и француског академика, сликара светског гласа, постојале су још за његовог живота, када јој је наменио вредан дар - легат својих радова који ће се данас први пут наћи пред публиком. Поставка дела из његове поклон-колекције биће отворена вечерас у 19 часова, у Салону, у Булевару краља Александра 32, новом излагачком простору Музеју града Београда. Овим културним догађајем музеј отпочиње програм поводом јубилеја - 120 година од оснивања.

- Реч је о делима насталим у периоду од 1972. до 2009. године, која се премијерно приказује као једна целина - објашњава, за "Вечерње новости", Јелена Медаковић, директорка МГБ.

- Величковић је лично конципирао овај вредан поклон, који је управо као јединствена колекција стигао у наш музеј. Она обухвата две монументалне слике у техници уље на платну, два цртежа у техници акрил на папиру и двадесет и четири сериграфије на папиру.

Ова дела посетиоцима изложбе пружиће увид у различите фазе стваралачког опуса овог изузетног аутора.

Тих Величковићевих двадесет и осам радова, музеју је 2021. поверио на чување, одржавање и старање, његов син Вук Видор, који је и сам сликар и вишегодишњи сарадник ове културне институције.

- Звучи готово невероватно, али пре тога, у збиркама Музеја града Београда није се чувало ниједно Величковићево дело - наглашава Медаковићева.

- Ова репрезентативна колекција представља и најзначајнију донацију које је музеј добио у претходном периоду. Значај поклона је и у томе што може да подстакне и друге наше значајне уметнике, њихове породице, али и остале грађане, да музеј обогате својим донацијама.

Радови који ће бити представљени на изложби у Салону Музеја града Београда, како се истиче у најави изложбе су поред тога што су сведочанство о Величковићевој изузетној уметничкој личности која је оставила препознатљив траг на савременој уметничкој сцени, истовремено и важан извор за нека будућа ликовна тумачења његовог опуса.

Према речима Јелене Медаковић, Салон МГБ, у коме ће изложба бити отворена до 26. фебруара, за само пола године од отварања, постао је једно од најтраженијих места за изложбе савремених аутора:

- Посета је изузетна, како због програма које смо понудили, тако и због изузетно добре локације на којој се галерија налази. У том смислу верујем да ће многи наши суграђани пожелети да у Салону виде и доживе ову изузетно вредну колекцију - закључује директорка МГБ.

ЈУБИЛАРНА ГОДИНА

ПРЕДСТАВЉАЊЕМ Величковићеве поклон-колекције почиње за Музеј града Београда, обележавање 120-годишњице. За јубилеј је, како каже Јелена Медаковић, планирана богата и разноврсна музејска, али и фестивалска активност. Ускоро ће тако, гостовати у Љубљани, као суорганизатор скупа посвећеног дизајну. Отпочеће рад музејског театра, а један од програма биће посвећен и дијалогу између дела која се чувају у музејској збирци и савремених ликовних аутора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

КАКО СЕ ПРАВИЛНО КОРИСТЕ ГАС И КОЧНИЦА: Целог живота грешимо, а то може и да нас кошта - видео који ће вас изненадити