КАКО ЈЕ ОБЕЛИКС УПАО У КАЗАНЧЕ: Нова прича о неодољивим Галима у "Чаробној књизи"

Марина Мирковић

13. 12. 2022. у 16:11

ЈЕДАН од највећих издавачких подухвата "Чаробне књиге" и свакако најзначајнијих - како за поштоваоце из старијих генерација, тако и за све оне нове, младе, будуће поклонике ремек-дела девете уметности и француског културног блага званог "Астерикс", јесте повратак овог серијала на домаћу књижевну сцену.

КАКО ЈЕ ОБЕЛИКС УПАО У КАЗАНЧЕ: Нова прича о неодољивим Галима у Чаробној књизи

Фото промо

Урађено је то темељно и доследно, "чаробњаци" нам већ годинама доносе све икада објављене приче о неодољивим Галима, како у великим тврдо укориченим албумима, тако и кроз појединачне епизоде - а све у сјајном, награђиваном преводу Мелите Лого Милутиновић, која се ослања на онај легендарни Ђорђа Димитријевића (задржан у свим старим епизодама), уносећи дах савремености и своје врцаве језичке бравуре, достојне (тврде зналци) оних које красе француско издање.

Једна од најинтригантнијих причица, односно питања која запоседају машту сваког маленог (и многог нешто старијег) читаоца приповести о становницима чувеног, никад покореног галског сеоцета, сигурно је она о неуништивој надљудској снази Обеликса, нераздвојног садруга насловног јунака Астерикса. Управо је приповест о томе како је тај споља робусни а изнутра нежни Гал обдарен таквом снагом стала у албум насловљен "Како је Обеликс као мали упао у друидово казанче", исписан одмах испод оних незаборавних речи "Госини и Удерзо представљају авантуре Астерикса, Гала" - у којима је, добро нам је знано, садржано обећање неке сјајне пустоловине која следи.

Фото промо

Фото промо

А то обећање баш увек бива испуњено, уколико је дато од Алберта Удерза (који нас је напустио с пролећа 2020), и(ли) Ренеа Госинија (прерано преминулог давне 1977), очева можда најпопуларнијег стрип серијала икада, не само на тлу некадашње земље Гала. Тако је и овога пута, у епизоди којој претходи емотивни текст Удерза, аутора цртежа и легенди које су део овог албума - рађеног по тексту који је Госини написао давне 1965. у тзв. златно доба француског стрипа. Удерзо објашњава како се, на насловници тог 291. листа "Пилот" - посвећеног галоримској епохи са илустрацијом славне и несрећне битке код Алезије, Обеликс нагиње над сценом гунђајући: "Да сам ја био тамо, не би тако испало!!!"

- Наравно, ауторе "Астерикса" та тема није могла оставити равнодушнима, а пошто су желели да остану у Астериксовом свету, Рене Госини је решио да започне број текстом који објашњава како је Обеликс као мали упао у друидово казанче, што сам ја илустровао с три скромна цртежа - сећа се Удерзо.

- Астериксу је то била шеста година излажења, што је отприлике узраст у којем се налазио као јунак приче. А причу сам поново прочитао са узбуђењем и много задовољства, пошто ми је помало ишчилела из сећања. Помисливши на бројне читаоце који нису имали прилику да се с њом упознају у оно време, дошли смо на идеју да је поново издамо у виду албума, с богатијим илустрацијама. Поново сам радио по тексту свог старог пријатеља Ренеа Госинија, што ме је такође испунило узбуђењем. Сад ми само остаје да изразим једну жељу: да вам његово читање пружи онолико задовољства колико је мени пружило илустровање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили