УЗВИШЕНИ ВЕНАЦ СТИХОВА: Представљено ново допуњено издање антологије "Златни век српског песништва"

Д. Бт.

09. 12. 2022. у 13:33

НОВО, допуњено издање антологије "Златни век српског песништва", коју је приредио Селимир Радуловић, а објавили "Група север" (Нови Сад) и Српски национални савет (Подгорица), представљено је јуче у Одељењу за уметност Библиотеке града Београда.

УЗВИШЕНИ ВЕНАЦ СТИХОВА: Представљено ново допуњено издање антологије Златни век српског песништва

Фото Библиотека града

За разлику од првог издања из 2010, у коме је било 25 песника, у овом је тај број повећан на 33.

- Бирајући песме на којима ће време узалудно пробати своје зубе, тескобан у тренуцима писања колико и дрхтав у тренуцима читања, водио сам рачуна о обичном читаоцу, што обазриво листа странице књиге, чувајући их за другога - рекао је Радуловић. - Намера ми је била да се уочи да под српским песништвом не подразумевам прост збир аутора и дела, већ корпус облика и искустава, у оквиру којег сваки аутор и свака песма изналазе своју меру. Тридесет и три песника, који чине узвишени и узрели песнички венац једног века српског песништва, истински су српски и европски песници. Реч је о ствараоцима који су изнад праваца, покрета или школа, изнад углађених књижевних конвенција.

Приређивач је рекао како се у овој антологији оверава "усправљање светлога хоризонта српског", како је својевремено говорила Исидора Секулић:

- Реч је о намери да се једним антологијским пресеком учини рељефном основна линија кретања једног века српског песништва и укаже на његове изразите вредности и непорециве лепоте. Сви песници који се налазе у овој антологији станари су исте куће, дакле, сви станују под истим кровом - под кровом српског језика.

Своје песме заступљене у антологији говорили су академици Матија Бећковић и Милосав Тешић, док је стихове других аутора казивала драмска уметница Ивана Жигон.

ДИШУ У ЈЕЗИКУ

ЗАСТУПЉЕНИ песници стварају језик, дишу у њему, живе за њега и - од њих српски језик живи. Треперећи у мери у којој песма трепери, они откривају оно тихо и дискретно унутарње стање, водећи нас, сагласно расположењу, из стиха у стих, из песме у песму. Нико не дише у прошлости као песник и нико се, у тој лепоти, у бескрају традиције, не осећа тако суверено као песник - истакао је Радуловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МИХИН БРАТ ОТКРИО: Зашто Аријана није дошла у Београд - ко ће од Синишине породице бити на трибинама