"БИБЛИОС" ПРИПАО KРАГОВИЋУ: Признање за животно дело које додељује библиотека "Влада Аксентијевић"

Д. Бт.

07. 12. 2022. у 23:45

НАГРАДУ "Библиос" за животно дело, коју додељује библиотека "Влада Аксентијевић" из Обреновца, добио је за ову годину Миломир Краговић (1949), песник, романсијер, писац за децу, издавач и некадашњи дугогодишњи уредник у "Новостима".

БИБЛИОС ПРИПАО KРАГОВИЋУ: Признање за животно дело које додељује  библиотека Влада Аксентијевић

Фото архива Новости

Одлуку је донео жири у саставу Перо Зубац (председник), Миладин Тошић, Вукашин Љуштина, Бојан Јанковић и Томислав Недић. У образложењу, које је у име жирија дао Зубац, између осталог је наведено:

- Миломир Краговић је једно од светлих имена савремене српске књижевности. Као песник, већ у раним својим књигама песама направио је искорак из генерацијског пева онако као што је Растко Петровић учинио у односу на златну четворку српске модерне (Дучић, Ракић, Дис, Пандуровић) пре свега песничким језиком, тематиком, описом у песмама врелог времена којег се песма дотиче. У песништву за децу он је један издвојен и звонак глас који је деци приближио језик школског дворишта, колоквијални језик велеграда, "коцкасти и боцкасто" како је рекао Драган Лукић, он је најмодернији дечји песник и деца га лако разумеју. Од прозних дела ваља споменути понајпре роман "Бумеранг", који је такнуо у најбитније вреле и књижевно недирнуте теме нашег друштва и прелепи роман за децу "Деца олује", веома је читан и веома хваљен.

Награда ће свечано бити уручена 21. децембра у обреновачкој библиотеци.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Шта се деси организму када се одрекнемо ХЛЕБА на месец дана?