ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

М. А. К.

01. 12. 2022. у 14:50

ПОВОДОМ јубилеја, 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе и пола века од усвајања Конвенције о заштити светског културног и природног наслеђа, у Културном центру Србије у Паризу, од данас ће пред публиком бити изложба Helena, serbiae regina, посвећена заоставштини краљице Јелене (1236-1314).

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У ПАРИЗУ: Изложба у Културном центру Србије у Француској престоници

Фото В. Данилов

Отвориће је Бенедикт де Барито, директорка Националног центра за споменике Француске, и Данијела Ванушић, помоћница министра за непокретно културно наслеђе и дигитализацију.

Кроз причу о животу историјски загонетне Јелене Анђел (Анжујске), жене краља Стефана Уроша Првог и мајке краљева Драгутина и Милутина, биће представљене вредности српског средњовековног стваралаштва, али и посвећеност савремених истраживача и конзерватора да те вредности истраже, заштите и очувају. У манастиру Градац, њеној задужбини и маузолеју, где је сахрањена као монахиња, деценијама су спровођени конзерваторско-рестаураторски радови, као један најобимнијих и најуспешнијих пројекта ове врсте у Србији.

Француској публици ће бити представљене копије фресака из Благовештењске цркве манастира Градац, копија иконе коју је краљица Јелена поклонила Ватикану (Народни музеј), али и три копије из манастира Грачанице и Сопоћана, на којима је представљена као краљица, мајка и монахиња.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра, на челу аутроског тима је архитекта др Дубравка Ђукановић, директор РЗЗСК. У тиму су још историчарке уметности др Драгана Павловић (Филозофски факултет) и др Дубравка Прерадовић (Византолошки институт САНУ), као и стручњаци РЗЗСК - Сања Кесић Ристић (историчарка уметности), мр Маријана Протић (сликар конзерватор), др Владимир Божиновић, (историчар уметности), док дизајн потписује Симона Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (1)

Прославила се као Марина у Анђелима - више од две деценије ужива у БРАКУ СА КОЛЕГОМ