ШТА ПОКРЕЋЕ НЕМЦЕ: Овогодишњи, 11. Гете фест биће одржан у Београду, Новом Саду и Нишу

А. ПОПАДИЋ

01. 12. 2022. у 17:15

ФЕСТИВАЛ савременог немачког филма Гете фест (GoetheFest), који једанаести пут организују Гете институт и Културни центар Београд, овога пута уз подршку Амбасаде СР Немачке, биће одржан у децембру у Београду, Новом Саду и Нишу.

ШТА ПОКРЕЋЕ НЕМЦЕ: Овогодишњи, 11. Гете фест биће одржан  у Београду, Новом Саду и Нишу

"Јок", Фото Алекс Сас

Под слоганом "Љубав је незаустављива", пред публиком ће се наћи седам најновијих немачких филмова.

У Београду Гете фест се одржава од 8. до 11. децембра, у Културном центру Београда, нишки програм је у "Синеплексу Ниш" од 10. до 13. децембра, док ће у Новом Саду Гете фест трајати од 19. до 22. децембра, у тамошњем Културном центру.

Директор Гете института у Београду Франк Бауман подсетио је да је овај фестивал централна манифестација за филмове из Немачке и изразио задовољство што је та традиција настављена и у "финансијски изазовним временима".

- Филмови су увек важни јер помоћу њих лакше подносимо догађаје који уносе промене у наш живот или нам омогућавају да на сат или два побегнемо од стварности. Управо у овим тешким временима филмови могу да буду важнији него икад, јер отварају просторе за другачије животне реалности и осветљавају и критичне теме. Могу да дају глас оним људима чије присуство у нашим друштвима често и не примећујемо. Међутим, филмови су и поезија. Лојалност и издаја, љубав и смрт, снови, пријатељство, домовина, прошлост и будућност... Ових седам филмова показују шта покреће људе у целој Немачкој - казао је Бауман.

"Драги Томасе", Фото Питер Хартвиг

Фестивал отвара филм редитеља Андреаса Клајнерта "Драги Томасе", омаж Томасу Брашу, узбудљивој стваралачкој личности на уметничкој мапи Источне и Западне Немачке - правом анархисти који провоцира друштво. Наредног дана на програму су "Кокон" Леони Крипендорф, филм о врелом лету 2018. и првим љубавним искуствима четрнаестогодишње Лоре, као и "Јок" Дитриха Бригемана, који у 15 сцена приказује живот једног пара.

Трећег дана Гете фест приказује феминистичку трагикомедију "Сви причају о времену", дебитантско остварење Анике Пинске и филм "Рабије Курназ против Џорџа Буша" Андреаса Дрезена, настао на основу истините приче и борбе једне мајке за сина кога, због сумње на тероризам, муче у Гвантанаму.

Последњег, четвртог дана фестивала на реперторару су нови филм редитељке Николет Кребиц "АЕИОУ", са поруком да је љубав као сила природе незаустављива и још један дебитантски филм, остварење Оливера Краха "Девојке из рушевина: Прича Шарлоте Шуман".

О ПРОБЛЕМИМА ИЗ ЖЕНСКОГ УГЛА

СУНЧИЦА Шидо, координаторка програма културе Гете института и селекторка фестивала, издвојила је љубав као доминантну тему, али и напоменула да 11. Гете фест проблеме из савременог света више него икад посматра из женског угла.

- У програму је заступљена готово половина редитељки, док се редитељи у својим филмовима баве често експлицитно феминистичким темама - каже Шидо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (0)

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција