ПОГЛЕД ИСКОСА: Гребенаровићев парадоксикон

Пише Дејан Ђорић

30. 11. 2022. у 08:31

ЖИВОТНИ и уметнички пут београдског сликара Зорана Гребенаровића Гребе (Лесковац, 1952 - Београд, 2019) чија је изложба слика из Колекције "Вучуревић" у току у угледној београдској Галерији Дар-Мар, особен је.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Гребенаровићев парадоксикон

Зоран Гребенаревић, "Велика заврзлама"

Још као студент београдске Ликовне академије био је познат као напрасит и својеглав, ретко је долазио на наставу Вечерњег акта, али га је професор тог цртачког предмета Драган Лубарда веома поштовао. Видело се одмах да је реч о правом уметнику, изразито снажне воље и личности, па су му се толерисали повремени испади, као што је излажење са наставе са пола часа кроз прозор у приземљу или продеравање у току часа. Био је најбољи пријатељ са Радованом Хиршлом и као и његов старији пријатељ тих раних студентских дана отпутовао је у Индију у потрази за духовним искуством, а у практичном раду је то значило настанак изванредних цртежа мањег формата чисто фантастичне тематике. Тада, на врхунцу те своје ирационалне приповести, настаје кључни crossover у Гребенаровићевом животу и стваралаштву. Отишао је после студија у Њујорк и тамо прошао искуство апстрактног сликарства на његовом извору међутим, као и многи српски уметници, није успео да се снађе у новој средини. Схватио је да Њујорк представља опасну средину за живот и вратио се 1986. године у Београд. Ту је доживео друго кључно преумљење, исказано језиком православне мисли. Без средстава за живот (ни у Њујорку ни у Београду тада није могао да живи од свог сликарства) окренуо се иконописању и живописању. Његов пријатељ Хиршл, заклети непријатељ хришћанства, није могао то да разуме, а Гребенаровићу су постали ближи авангардни сликари попут Боре Иљовског и Радета Кундачине од било којих магичних реалиста и уметника фантастичне фигурације. Почетком деведесетих израђивао је и објекте, а како је у критици запажено и саме његове слике више су налик објектима, често на полеђини имају конструкцију налик на рељеф. Што је његово дело било плошније, апстрактније, радикалније и композиционо парадоксалније, то је било квалитетније.

Гребенаровић је изразити, елитни сликар, никада није издао сликарство, нити се окренуо постконцептуалној новој уметничкој пракси, нису га занимале видео-уметност, фотографија, перформанс и инсталација, премда се његова уметност делом ослања на естетику колажа и искуства авангарде двадесетог века. Тако је изградио двоструки идентитет, као цењени сликар цркава и икона, упућен у иконографију у строго канонском смислу и као чисто апстрактни уметник крајње напредног сликарства, високо изграђеног стила своје строго засноване ликовне науке. Та два тока нису неповезана, а овде изнесени подаци из приватног живота имају само смисао продубљивања сазнања о његовој уметности. Српсковизантијски свет традиционалне уметности у који је ушао имао је пројекцију, одраз на његово сликарство, по чему је он један од наших најоригиналинијих новијих сликара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ВИШЕГОДИШЊА ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВИЛА: Школска слава и Дан солидарности обележени новом посетом Meridianbeta Косову и Метохији (ФОТО)