"ИДЕНТИТЕТИ" МАЈЕ ГОДИЋ: Изложба слика у Дому културе Грачаница

Д. З.

29. 11. 2022. у 15:11

ГАЛЕРИЈА уметности Приштина и Дом културе Грачаница организују изложбу слика академске сликарке Маје Тодић из Грачанице под називом „Идентитети“.

ИДЕНТИТЕТИ МАЈЕ ГОДИЋ: Изложба слика у Дому културе Грачаница

фото Дом културе Грачаница

Изложба ће бити отворена вечерас у 19 часова у Галерији Дома културе.

Према речима песника и књижевног критичара Жарка Миленковића, сликарка Маја Тодић је изабрала да ствара на простору богате традиције и културе коју није презрела, већ ју је прихватила.

- Прихватајући Елиотовско „осећање историје“ Тодићева је у прошлости откривала садашње, а у садашњости прошло. Тако детаљи са фресака косовских и метохијских цркава живе на њеним платнима и са њеним модерним сликарским изразом чине кохерентну садржајност. Баш као што су фреске Грачанице чекале вековима да открију своје боје, Тодићева на својим платнима користи живе, топле боје, које указују на радост живота, на непобедивост духа, насупрот свем мраку у којем је стварала– истиче песник и књижевни критичар Жарко Миленковић.

Иначе,Маја Тодић је рођена 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића. Мастер студије је завршила 2015. године на истом факултету.

Излагала је шест пута самостално и учествовала на више од двадесет колективних изложби. Добитница је награде „Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог ствараоца 2014. године коју додељује Дом културе Грачаница. Уредница је ликовних програма у Дому културе „Грачаница”. Селектор је ликовних колонија „Видовдан” и „Јесен у Призрену”. Селектор бројних групних изложби ствараоца са Косова и Метохије од којих издваја: „Безимени” изложба младих вајара Косова и Метохије (Галерија Мали ликовни салон, Нови Сад); „Лице будућности” Изложба радова младих сликара са КиМ (Завод за културу Војводине). Члан је уметничког савета и жирија за награду „Лонгин” за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности која се додељује у оквиру Видовданских свечаности.

Дела јој се налазе у Галеријама: Савремене ликовне уметности у Нишу, Факултета уметности Универзитета у Приштини, Галерија MMC Културни центар Нови Пазар, Дома културе Чачак, Галерија Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Дома културе „Грачаница”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу