ГРАН-ПРИ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ БЕОГРАД: "Рат и Мир" и "Нора" доминирали на "Вршачкој позоришној јесени"

Ј.Ј.Баљак

01. 10. 2022. у 14:25

МЕЂУНАРОДНИ фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“, који је ове године у Народном позоришту „Стерија“ одржан по 29. пут, званично ће бити затворен вечерас доделом признања најбољим ансамблима и појединцима.

ГРАН-ПРИ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ БЕОГРАД: Рат и Мир и Нора доминирали на Вршачкој позоришној јесени

НП Стерија

Према оцени стручног жирија, који су чинили директор „Стеријиног позорја“ Мирослав Радоњић, директор новосадског позоришта „Ујвидеки Синхаз“ Валентин Венцел и глумица зајечарског позоришта Наташа Петровић, апсолутни победник овогодишњег фестивала је Народно позориште из Београда, које се вршачкој публици преставило са два изузетна комада – „Рат и мир“ и „Нора – луткина кућа“.

Непревазиђени Толстојев класик „Рат и мир“, који је по драматизацији Федора Шилија режирао Борис Лијешевић, побрала је сва најзначајнија признања.

Представа је проглашена за најбољу у целини, Лијешевић је другу годину заредом добио признање за најбољу режију, а Хаџи Ненад Маричић, који је тумачио лик грофа Петра Безухова, за најбољег мушког глумца.

Такође, и награда за најбољег младог глумца „Томислав Пејчић“ отишла је у руке јунакиње ове представе, Теодоре Драгићевић за улогу Наташе Ростов.

НП Стерија

Нада Шаргин у представи "Нора - луткина кућа"

С друге стране, Нада Шаргин је за улогу Норе Хелмер у Ибзеновом комаду „Нора – луткина кућа“, коју је режирала Татјана Мандић – Ригонат, проглашена за најбољу глумицу.

Специјална награда за инвентивно тумачење класике и модеран уметнички релевантан позоришни израз припала је ауторској екипи представе „Месец (дана) на селу“ Народног позоришта Ужице.

Друга специјална награда за колективну глумачку игру припала је ансамблу представе „Код вечите славине“ Српског народног позоришта.

Све одлуке су, како је истакнуто, донете једногласно.

У част награђених, крушевачко позориште вечерас ће извести представу „Чудо у Шаргану“ и тако спустити завесу на још једну „Вршачку позоришну јесен“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА