ПРАВОСЛАВНО ПРЕДАЊЕ: Округли сто посвећен песнику Селимиру Радуловићу у Новом Саду

Ј. СИМИЋ

29. 09. 2022. у 06:50

У ЖЕЉИ да се сагледа рад једног од еминентних савремених српских песника, чувара традиционалних симбола и хришћанског етоса, Друштво новосадских књижевника (ДНК) и Културни центар Војводине "Милош Црњански" у Новом Саду приредили су јуче у новосадском Дигиталном омладинском центру округли сто "Књижевни портрет Селимира Радуловића."

ПРАВОСЛАВНО ПРЕДАЊЕ: Округли сто посвећен песнику Селимиру Радуловићу у Новом Саду

Селимир Радуловић, Фото Ј. С.

У присуству свештенства Српске православне цркве и председника Покрајинске владе Игора Мировића, директор КЦВ "Милош Црњански" књижевник Ненад Шапоња рекао је да је Радуловић у последње три деценије успео да досегне веома посебне просторе поетског језика, разумевајући религијски свет и показујући нам како и у дигиталном добу неке вредности остају вечне и суштаствене.

По виђењу песника Ивана Негришорца, Радуловић је у свом песништву развио занимљив особени облик поетичког неоконзерватизма и српско песништво данас враћа старим архајским темама, не обазирући се на Запад, он враћа живог Бога у душе живих људи.

- Његов ослонац је Библија, православно предање, као и читав низ песника као што су Хердерлин, Пол Клодел, Tомас Eлиот и читав низ песника који имају однос према Богу и религиозној димензији човековог бића - рекао је Негришорац уз напомену да је Радуловић себе врло јасно и самосвесно дефинисао као писца који иде мимо данас толико распрострањене постмодернистичке лакомислености која олако одбацује појам Бога.

Фото Ј. С.

Према анализи проф. др Саше Радојчића, ослањајући се на свет Библије и себи својствену особину стиха, Радуловић остварује спој са обе велике традиције европског песништва - симболиком Светог писма и грчком антиком. У његовој поезији, навео је Радојчић, основни је проблем модерног човека који хоће да се одрекне традиције и томе се радује.

Из разноврсних истраживачких перспектива, о Радуловићевом књижевном опусу говорили су: Фрања Петриновић, др Зоран Ђерић, проф. др Бошко Сувајџић, Милена Ж. Кулић, др Саша Радојчић, Јелена Марићевић Балаћ, Владимир Копицл и други. Текстови са овог скупа биће објављени у часопису "Нова мисао" коју издаје КЦВ "Милош Црњански".

ПЕСНИЧКИ НИЗ

РАДУЛОВИЋ је до сада објавио 11 песничких књига које су побрале мноштво најугледнијих награда. У издању Српске књижевне задруге и "Православне речи" објављена су му Изабрана дела (I-V), а поводом његовог песничког опуса публикована су и два зборника радова: "Песник ноктурна" (1995) и "Светло из очеве колибе" (2015). На јучерашњем скупу прочитао је "седмочлани песнички низ" из своје збирке "Седам малих дрхтаја", која је овенчана наградом "Филип Вишњић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)