ОСНИВА СЕ ЛЕГАТ ДР ВЕРЕ ЦЕНИЋ: Почаст првој жени доктору наука из Врања

Д. РИСТИЋ

05. 09. 2022. у 17:08

ЈАВНА библиотека “Бора Станковић” у Врању обавља припреме за оснивање Легата др Вере Ценић, књижевнице и педагога, прве жене доктора наука из Врања.

ОСНИВА СЕ ЛЕГАТ ДР ВЕРЕ ЦЕНИЋ: Почаст првој жени доктору наука из Врања

Biblioteka "Bora Stanković" Vranje

Ова значајна целина оснива се уз помоћ њеног најближег сродника, Небојше Митића који је врањској Библиотеци уступио више од 1.000 књига, часописа, слика, рукописа, фотографија и комада намештаја и биће отворена 26. новембра, на дан рођења др Вере Ценић.

Тренутно се ради на обради и заштити примљене грађе, чиме се стичу услови за темељно истраживање и сагледавање живота и рада Вере Ценић, каже директор Библиотеке Зоран Најдић.

Ради се о књигама, публикацијама и часописима из педесетих, шездесетих и седамдесетих година. Међу њима има доста драгоцених и ретких издања која немамо у нашим фондовима”. Уступљен нам је и писаћи сто, писаћа машина и столица на којој је радила Вера Ценић, тако да ће то бити једна амбијентална поставка, најављује Најдић.

Још једна драгоценост колекције су фотографије боравка Иве Андрића у Врању 1969. године. Неке од њих нису приказане јавности и даће комплетнију слику једине посете чувеног нобеловца нашем граду, у оквиру Борине недеље.

Вера Ценић, доктор књижевних наука и књижевница, дугогодишњи професор и педагог, провела је тридесет година као цењени професор у Учитељској школи и на Педагошкој академији, данашњем Педагошком факултету у Врању. Прва је жена доктор наука из Врања и први кустос Музеј-куће Боре Станковића. Део своје младости, као студент, провела је на Голом отоку, осуђена на тзв. друштвено-користан рад, што је описала у свом роману „Кањец фиљма“. Бавила се научним и књижевним радом, кроз есеје, огледе и студије.

Преминула је 25. маја 2020. године, у родном Врању. Добитник је многих награда и признања за допринос српској књижевности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ДРВЕНИ крст, потпуно избледео од кише и сунца, привлачи пажњу пролазника који су пролазили поред гроба на Топчидерском гробљу у Београду. У питању је гроб чувеног "Чика Мигета", односно неправедно заборављеног глумца Милана Срдоча.

06. 12. 2022. у 21:24

Коментари (0)

ТРАЖИО САМ ЈЕ ПО ЈУТЈУБУ: Познати српски фудбалер лудо волео Мају Манојловић