LIFFE СПАЈА КУЛТУРОМ : Најављен 15. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

И.Митић

18. 08. 2022. у 12:57

Ново издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE), које на једном месту доноси најновија филмска остварења са простора бивше Југославије, ове године биће одржано од 15. до 20. септембра у Лесковачком културном центру, Народном позоришту и на онлајн платформи.

LIFFE СПАЈА КУЛТУРОМ : Најављен 15. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

фото: Фадил Шарки

Селектор овогодишњег фестивалског издања је хрватски редитељ Огњен Свиличић који је казао да је, као и увек, бивша Југославија филмски жива и да нам помаже да схватимо како смо, иако политички одвојени, по духу врло близу.

О свом избору филмова који ће бити приказани на фестивалу Свиличић је казао да ће нам пружити слику о томе како живе људи од Словеније до Македоније, шта раде, како им изгледају станови, какав им је стандард, о чему сањају, шта их мучи...

- Могу рећи како је овогодишња селекција једна вожња кроз животе људи у бившој Југославији. Видећемо како живи дезоријентисана младост у Словенији, шта се догађа са тинејџерима у Македонији, а како се од прве младости опраштају Црногорци. Завирићемо у хрватско школство и испратити како је дубоко потонула радничка класа у Србији – рекао је Свиличић – Највише пажње посвећено је генерацији која никада није живела у Југославији, али изгледа да је наша бивша држава још увек ту, као нешто што нас спаја културом и не може се уништити политчком одлуком.

фото: приватна архива

Огњен Свиличић је до сада снимио шест дугометражних филмова који су освајали бројне награде на домаћим и међународним фестивалима, од Пуле до Венеције. Овај хрватски редитељ ради и као сценариста, а филм „Отац“, за који је писао сценарио заједно са редитељем Срданом Голубовићем, добио је награду публике на Берлиналеу 2020. године.

Организатор LIFFE је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања, Град Лесковац и Филмски центар Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)