МАЛА ПОБЕДА СРПСКЕ САТИРЕ: Бојан Љубеновић о својој новој збирци прича "Ништа није смешно"

М. Мирковић

18. 08. 2022. у 13:00

ЗБИРКА прича "Ништа није смешно" настајала је током последњих двадесетак година, као сатирично сведочанство о једном невеселом времену.

МАЛА ПОБЕДА СРПСКЕ САТИРЕ: Бојан Љубеновић о својој новој збирци прича Ништа није смешно

Бојан Љубеновић, Фото Приватна архива

Књига носи такав назив јер сам хтео да будем поштен према својим читаоцима, који су навикли да од мене углавном очекују духовито штиво. У овој књизи хумора има, али тек као неоподног зачина, "главно јело" је ипак сатира, горка, опора и убојита. Реакције читалаца које допиру до мене се углавном своде на једну реченицу: "Не знам да ли да се смејем или плачем".

Овако, крајње отворено, наш врсни сатиричар и дугогодишњи уредник легендарне рубрике "ТРН" у "Вечерњим новостима" Бојан Љубеновић, представља своју нову књигу која недељама опстаје на врху листе најчитанијих издања "Лагуне".

- Међутим, важније питање од тога има ли у књизи више хумора или сатире јесте: има ли у њој истине или не. Мислим да има, и да је баш због огољене истине наишла на овако добар пријем код читалаца - каже Љубеновић, иако др Ратко Божовић у рецензији тврди: "Истина никоме није потребна - истиче творац ове књиге. Заиста, наше су истине невероватне, безумне и несхватљиве. Гола истина делује као беспомоћни крик, као привид у мрклој ноћи, као призор. Истина се доживљава као лаж. Лаж је заменила истину јер су је тако и представили блефери друштвеног и политичког живота".

Када му је уредница затражила сатиричне приче и то у јеку највеће потражње за романом "Да је боље не би ваљало", писац је, како каже, помислио да не постоји ни промил шансе да једна књига сатиричних прича понови такав успех. Годинама се није десило да сатиричне приче доспеју у жижу интересовања, јер су биле потцењене од свих, издавача, књижара, критике... Међутим, стварност је демантовала аутора и расплинула његову скепсу: иако се ова збирка појавила пре скоро четири месеца и даље је међу десет најпродаванијих књига у Србији и већ је доживела четири издања, што је доказ да људи воле и цене сатиру ако им се представи на прави начин.

- То је за овај књижевни жанр право мало чудо и веома ми је драго због тога, коначно неке неправде које српска сатира трпи већ деценијама почињу да се исправљају. Увек сам тврдио да су наши афоризми, сатиричне приче и песме бољи део целокупне српске књижевности, ово је једна мала, али вредна победа, не сумњам да ће их бити још јер имамо одличне ауторе - истиче наш сатиричар, и открива да су јунаци његових прича обични људи које свакодневно срећемо на улици:

- Мали људи, украдене младости, проћердане садашњости и неизвесне будућности, жртве транзиције са дроњцима од снова и мрвицама наде да им може бити боље. У њима се свако може препознати, приче су као џепна огледала, ако им се довољно приближите видећете у њима свој одраз, а ако мало прошарате препознаћете и своју околину, комшије, родбину, пријатеље, власт, опозицију...

Бојан Љубеновић сматра да је управо овом књигом одужио свој дуг друштву у коме живи, јер није ћутао кад је требало говорити, и додаје да иако звучи помало патетично када каже да је она нека врста његовог књижевног тестамента - он заиста мисли тако:

- Био сам искрен, оштар, понекад немилосрдан у критици свих наших слабости, али не са злом намером. Пре него што је књига угледала светлост дана уредница ме је питала коме је посвећујем и ја сам рекао напишите само: "Србији, земљи коју волим", те та реченица стоји на почетку. Нас сатиричаре понекад етикетирају као дежурна закерала у чији се патриотизам може сумњати, но истина је сасвим другачија, што рече покојни Милован Витезовић када је пре коју годину примао награду "Јован Хаџи Костић" у "Вечерњим новостима" - "Сатиричари су највеће патриоте, јер критикују своју земљу не зато што је мрзе, већ зато што желе да буде боља".

Волео бих да буде кратког даха

КАО човек бих волео да ова књига буде кратког даха и да већ за неколико година случајни читалац не буде у стању да разуме шта је аутор хтео да каже пишући о разореним медијима, поткупљеној полицији, уплашеном судству, ерозији сваколиког морала... - наглашава Љубеновић.

- Међутим, као писац и сатиричар се бојим да ће ове приче још дуго били актуелне и лако разумљиве генерацијама које долазе. У томе што су нам јунаци сатиричних прича увек савременици, је сва наша трагедија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)