ТРИЈУМФ "НЕБЕСА": Одлука жирија 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Г. ЋИРОВИЋ

17. 08. 2022. у 09:54

У конкуренцији 13 домаћих играних филмова снимљених између два врњачка фестивала, сценарио за филм "Небеса" Срђана Драгојевића добитник је прве наградe традиционалног 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

ТРИЈУМФ НЕБЕСА: Одлука жирија 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

"Небеса", Фото Промо

После петодневне смотре најновије продукције српске кинематографије, ову одлуку донео је стручни жири који су сачињавали режисер Дејан Зечевић, сценариста Милан В. Пузић и Милутин Петровић, режисер прошлогодишњег победничког филма.

- То је дубоко промишљен, добро скројени комад, који амбициозну, захтевну и сложену структуру адаптације прича Марсела Емеа реализује са великим талентом и вештином - наводи се у кратком образложењу фестивалског жирија.

Другу награду жири је доделио сценарију Љубице Луковић, по роману Јасминке Петровић, за филм "Лето када сам научила да летим", док је трећа награда припала сценарију Вука Ршумовића, Алексе Ршумовића и Огњена Јанковића за филм "Златни дечко".

Жири новинара и филмских критичара 46. Фестивала филмског сценарија награду "Славко Лазаревић" за најбољи сценарио доделио је Милици Томовић и Тањи Шљивар за филм "Келти".

- Значајан допринос филма "Келти" је у томе што је ревалоризовао догађаје тешких деведесетих са интимне стране, сигнализирајући да је у садашњем тренутку од посебне важности за нашу културу да се успостави однос према тешком наслеђу те деценије, преиспита на људском нивоу и коначно одговори на питање шта се са свима нама десило у том периоду - стоји у образложењу.

"Златни дечко", Фото Промо

Уметнички савет фестивала је награду "Златно перо Гордана Михића" за изузетан допринос сценарију у националној кинематографији доделио Срђану Кољевићу, док је реплику римског сребрњака са ликом цара Константина, жири града домаћина доделио Анђелки Прпић за велики допринос афирмацији и промоцији врњачког Фестивала филмског сценарија. Њима су признања уручена приликом свечаног отварања, а новоустановљена награда "Марко Живић" за најбољег младог глумца припала је Даници Грубачки за улогу Стеле у филму "Порно - прича".

"Лето када сам научила да летим", Фото Промо

МАЊИНСКА КОПРОДУКЦИЈА

НАГРАДА публике биће позната након последње пројекције, а овом приликом жири мањинске копродукције једногласно је одлучио да награду додели Ивору Мартинићу и његовом сараднику Зринку Огрести за сценарио филма "Плави цвијет".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности