ДУГ ПУТ ДО ИСТИНЕ И ДРУГИХ БАЈКИ: Нови албум најдуговечнијег стрипског серијала „Вековници“

М. МИРКОВИЋ

09. 08. 2022. у 22:36

ИСТИНА и друге бајке - наслов је најновијег, дванаестог албума најдуговечнијег нашег стрип серијала, већ култних "Вековника" сценаристе и идејног творца Марка Стојановића, који око епског стрипског подухвата већ дуги низ година успева да окупи како звезде девете уметности, тако и нове наде пробране међу младим цртачким снагама. Притом, "Вековници" су давно остварили мир у региону, исцртавши и преплевши цео низ мостова између удаљених градова и држава, што оних некада југословенских, што "правог" иностранства.

ДУГ ПУТ ДО ИСТИНЕ И ДРУГИХ БАЈКИ: Нови албум најдуговечнијег стрипског серијала „Вековници“

"Вековници"

Наслов је игра речи која пажљивом читаоцу указује на то да је 12. албум својеврсни наставак оног давнашњег, слично конципираног - нултог, о чему Стојановић каже:

- Када се појавио 2010. године, нулти албум "Вековника" "Бајка и друге истине" наишао је на јако леп пријем. На бајке из света псоглавих, које су илустровали неки од најбољих цртача стилизованог стрипа у региону читаоци су листом одговарали позитивно, албум је освојио и награду за најбоље домаће стрип издање те године на Међународном салону стрипа у СКЦ а "Вековници" су били проглашени за стрип дешавање године у "Ниновој" годишњој ранг листи за девету уметност. Самим тим, урадити наставак таквог албума није било лако, али ја не бих био ја кад не бих решио да себи додатно искомпликујем живот - па сам решио да "Истину и друге бајке" не чине бајке, већ њихова надоградња, у форми мита. Сем тога, за израду цртачког дела овог пута нисам позвао цртачке звезде, већ младе, надолазеће снаге из Србије, Хрватске, Грчке, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније, Словеније, Бугарске, Македоније и Турске. То су уједно и разлози зашто је овај албум, за разлику од свог претходника, настајао читавих десетак година - али кад се, уосталом, до истине долазило лако?

"Злочин и казан" (цртеж Фран Струкан), "По дно" (цртеж Марко Мерћеп), "Истина" (Филип Андроник), "Бесни рат" (Матеј Стић), "Ивица и мрвица" (Борислав Маљеновић), "Заповеди" (Иван Беров), "Двојица у мраку" (Влад Виловски), "Пада мрак" (Кенан Халиловић), "На горе" (Иван Коритарев), наслови су бајки из ове стрипске збирке. У њу нас уводи надахнут предговор који је исписао Ненад Гајић, аутор бестселера "Словенска митологија" и фантазијског серијала "Бајка над бајкама", према мотивима српске народне епике - који о стрипским бајкама каже:

- Мало је аутора који би целу деценију носили овако необичну идеју глодања истине, али Марко Стојановић је ту идеју изнео до бога и врага, на крилима и главама змајева, преко седам мора и седам гора, у дубине света и назад. Уживање је посматрати како сценариста виртуозно спаја своје делиће, те трагове од ситних мрвица остављених иза себе…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу