НАГРАЂЕНИ БАЗЕЛИ, ЖИЛНИК И ПЕЋАНАЦ: Савет Међународног фестивала у Херцег Новом саопштио имена овогодишњих лауреата признања за животно дело

В. ВУЈНОВИЋ

08. 08. 2022. у 15:15

У СУСРЕТ јубилеју, 35. издању Херцегновског филмског фестивала, који ће бити одржан у новом термину од 22. до 28. августа, донете су и одлуке о наградама за животно дело.

НАГРАЂЕНИ БАЗЕЛИ, ЖИЛНИК И ПЕЋАНАЦ: Савет Међународног фестивала у Херцег Новом саопштио имена овогодишњих лауреата признања за животно дело

Желимир Жилник/ Весна Пећанац, Фото Г. Чворовић/И. Маринковић

Савет ове манифестације од националног значаја определио је најзначајнија признања за директора фотографије, Новљанина који је каријеру градио у Америци, у Холивуду, Бојана Базелија, као и за редитеља Желимира Жилника и глумицу Весну Пећанац. Поред наведених награда, у сарадњи са ЈУ Црногорска кинотека, Фестивал ће доделити две Повеље захвалности, филмским монтажеркама Соњи Пекић и Гини Паовић.

- Базелијеве заслуге укључују филмове "Прстен", "Господин и госпођа Смит" и "Лак за косу" редитеља Адама Шенкмена, филмове "Краљ Њујорка", "Девојка из кинеске четврти" и "Крадљивци тела" редитеља Ејбела Фераре, филмове "Лек против здравља" и "Усамљени ренџер" редитеља Гора Вербинског, укључујући и сарадњу са доајенима Холивуда попут Пола Шредера, Мајкла Беја, те низ других филмова - наведено је у образложењу Савета 35. фестивала.

Желимир Жилник награду је заслужио "за изузетан допринос регионалној и светској кинематографији, аутентичан и радикалан приступ нашој друштвеној стварности што чини препознатљиву окосницу најзначајнијих ауторских израза који потичу из бишег југословенског простора... а због чега ће његов рад увек бити актуелан и релевантан чинилац регионалне кинематографије".

Бојан Базели, Фото Matt Klitscher

Весни Пећанац припада заслужено награда за животно дело "за уметнички значај којим је градила своје улоге током вишегодишње каријере, постајући препознатљиво лице кинематографије региона".

- Ликовима жена које препознајемо свакодневно, а које је Весна Пећанац окарактерисала у филмовима "Чудо невиђено", "У име народа", "Искушавање ђавола", "Смрт господина Голуже", серији "Ђекна још није умрла, а кад ће не знамо", као и многим другим на филму и у позоришту, остаће вечно урезани у наша лична, али и колективна сећања, огледајући изузетно сложен друштвени и културни контекст и, посебно, позицију жене у њему - истакнуто је у саопштењу Савета.

Награде ће бити уручене на отварању Фестивала, 22. августа на Канли кули. Слоган овогодишњег филмског фестивала је "Ми смо деца филма". Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег-фест.

ПОВЕЉЕ

ПОВЕЉЕ захвалности биће уручене филмским монтажеркама Соњи Пекић и Гини Паовић које су поред свог дугогодишњег плодоносног рада на пољу ФТВ монтаже, већ дуже време ангажоване за бригу о нашој целулоидној баштини у архиви Кинотеке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)