МАЛИ РОБОТИ И ВЕЛИКЕ ТЕМЕ: Шта све доноси изложба петоро савремених јапанских уметника

М. Краљ

06. 08. 2022. у 16:05

ЈУБИЛАРНИ десети "Дунавски дијалози", који се одвијају под окриљем званичног програма "Нови Сад - Европска престоница културе", представиће и уметнике из Јапана. У Музеју савремене уметности Војводине, следећег петка биће отворена изложба петоро аутора из ове далекоисточне земље која је специјални гост фестивала.

МАЛИ РОБОТИ И ВЕЛИКЕ ТЕМЕ: Шта све доноси изложба петоро савремених јапанских уметника

Фото: Промо

Поставка названа Small Reboots by Japanese artists резултат је сарадње кустоса из Јапана Томохира Окаде и наше Ксеније Маринковић, историчарке уметности и оснивача и власника београдске галерије "Икс витамин", која је јуче, заједно са Весном Латиновић, директорком "Дунавских дијалога", представила овај пројекат.

Према њеним речима, оно чиме се баве савремени јапански уметници у својим делима уклапа се у кровну тему целог фестивала - "Куда идеш свете?" (QUO VADIS MUNDI?).

- Ту су и нови изазови које је донела пандемија, која је поново отворила и питање колико је човекова доминатна позиција на нашој планети основана - рекла је Маринковићева додајући да аутори преиспитују и постојеће системе вредности и наслеђе у контексту све присутнијих нових технологија, као и могућност ресетовања људског друштва.

Уметници чија су дела на овој поставци - Хироко Окада, Аи Хасегава, Сачико Кодама, Таканори Ишизука и Хајаши Томохикоу - заступљени су у престижним светским институцијама као што су МОМА Њујорк, Фондација Луј Витон Париз, Арс електроника фестивал у Линцу... Како је објаснила наша кустоскиња, већина их има и комплексно образовање, па је Аи Хасегава (биће представљена делом "Желим да родим делфина"), истовремено и дизајнер, истраживач и професор универзитета. Сачико Кодама, научница-физичарка, изложиће металне скулптуре које се покрећу уз помоћ магнетних поља.
Инспирација за рад Хироко Окаде је вакцина против старења, а своју критику погубне људске тежње за вечном младошћу приказала је делом у коме су велике лутке улепшане златним људским органима. Самоуки уметник Таканори Ишизука заокупљен је митологијом, а биће заступљен делима за које сам ствара ликове животиња, кроз које представља своју визију садашњости. Креативни истраживач у пољу информационих технологија, Хајаши Томохикоу, осмислио је мале роботе, преко који људи могу разговарати са далеким, а драгим особама, јер су способни и да искажу емоције.

- Имаћемо мале роботе и велике теме- закључила је Весна Латиновић.

И сам термин Small Reboots из назива изложбе, припада информационим технологијама, и означава системски преображај, па се већ тиме сугеришу да свету каквог знамо предстоје темељне промене. Четворо, од петоро аутора, присуствоваће свечаном отварању, 12. августа у 19 часова, а потом ће у понедељак 15. августа одржати и презентације о својих радова.

- Овај пројекат је почетак вишегодишње сарадње уметника, кустоса и институција Србије и Јапана у области визуелне уметности који је подржала фондација ЕУ Јапан Фест и део је званичног програма обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана - истиче Ксенија Маринковић. 

ДИЈАЛОЗИ" И ВАН ЦЕНТРА


ОВОГОДИШЊИ "Дунавски дијалози", отпочели су изложбом "3Е: Екологија, Етика, Естетика". Према речима дирекорке Латиновић, уз гостовање јапанских уметника у августу ће представити програм "Ван центра" (Off centre), па ће у Дворцу Карачоњи у Сремским Карловцима, Завичајном музеју Черевић, Михизовој кући у Иригу и Карловачкој гимназији, наши уметници афирмисани у подунавским земљама - Балинт Сомбати, Дејан Калуђеровић, Оља Триашка Срефановић и Милован Де Стил Марковић, излагати са колегама из Мађарске, Аустрије, Румуније и Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРУГИМА ТО НЕ БИ ПАЛО НА ПАМЕТ! Оно што је Никола Јокић урадио без лопте у НБА финалу постало је тема дана (ВИДЕО)