ЧОВЕК КОЈИ НЕ ЗНА ЗА ПРЕПРЕКЕ: Документарац Ваљевца Зорана Ђорђевића који живи у Бразилу освојио прву награду у Кану

Б. ПУЗОВИЋ

01. 07. 2022. у 08:20

ДОКУМЕНТАРАЦ "Зидови живота", редитеља Зорана Ђорђевића, Ваљевца који живи и ствара у Бразилу, проглашен је за најбољи страни филм на фестивалу краткометражних остварења Entr'2 Marches који се одржава у Кану, паралелно са чувеним Канским фестивалом.

ЧОВЕК КОЈИ НЕ ЗНА ЗА ПРЕПРЕКЕ: Документарац Ваљевца Зорана Ђорђевића који живи у Бразилу освојио прву награду у Кану

Фото З. Ђорђевић

Филм говори о бразилском сликару Маркосу Сантосу, од рођења оболелом од церебралне парализе, коме је покретна једино лева нога и њом се брије, умива, телефонира, једе, пише, мајсторише, облачи и - ствара уметничке слике и скулптуре.

Награђено остварење приказује Маркосов пројекат ликовног уређења сивих зидова кућа у насељу у ком живи у бразилском граду Сан Жозе дос Кампос. Током пандемије короне, већином своје младе комшије учио је да сликају, цртају и украшавају фасаде. Приказан на више од 30 фестивала у свету, на којима је освојио бројне награде, филм "Зидови живота" су заправо краћа верзија Ђорђевићевог дугометражног филма о Маркосу Сантосу "Снага воље", чија се премијера очекује крајем године. Аутор је камером протеклих 26 година помно бележио живот уметника који не признаје препреке.

- Због грешке лекара, Маркос је на рођењу неколико минута остао без кисеоника, због чега је добио церебралну парализу, руке су му одузете, отежано говори, како-тако проходао је тек са осам, а основно образовање почео је да стиче са 12 година - каже Зоран Ђорђевић.

Зоран Ђорђевић, Фото Приватна архива

- Његова мајка је приметила да Маркос покушава левим стопалом да нацрта нешто парчетом угљена, које је нашао на улици и тада је све почело. Данас, Маркос је академски сликар који је студирао на факултету Белас Артес. Левим стопалом слика, црта, ваја, резбари, отискује графике, баш као сви остали сликари света! Ожењен је, има четворо деце, два унука, сопствену кућу.

Ђорђевић се присећа да је Маркоса први пут упознао 1996. у просторијама једне бразилске фондације културе. Када је видео како држећи кичицу прстима леве ноге вешто осликава портрет једног младића, истог тренутка је, каже, пожелео да направи документарац о њему.

- Исте године започео сам снимање филма о Маркосу - каже Ђорђевић.

- То је генеза живота једног генија, од рођења осуђеног на муку, патњу и бол, које превазилази невероватном упорношћу и вољом. Дистрибутер дугометражног остварења о Маркосу, које је у постпродукцији, биће једна од највећих бразилских филмских кућа "Пандора филм". Мој циљ, да што више гледалаца, нарочито младих, виде причу о овом величанственом уметнику, свакако ће бити остварен.

Фото З. Ђорђевић

ПОДРШКА ЗЕМЉАКА

ДОКУМЕНТАРАЦ о Маркосу на стране језике, потпуно бесплатно, превели су углавном Ваљевци, на енглески Олга Ђорђевић и Драган Ђукић, на немачки Душица Рајевац, професорка у Техничкој школи, а на француски Биљана Маринковић из Ваљевске гимназије - каже Ђорђевић.

- У екипи која је стварала "Зидове живота" били су већином филмски ствараоци из Бразила, који су остајали без даха док смо снимали сцене које сведоче о великој упорности, таленту, храбрости...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему