КРИЗА НА ПОЧЕТКУ И НА - КРАЈУ: На 56. Битефу, од 23. септембра до 1. октобра, биће изведено девет представа

В. СТРУГАР

01. 07. 2022. у 12:33

ПОД слоганом "Ми, јунаци рада свог", од 23. септембра до 1.октобра, одвијаће се 56. издање Битефа. Тих дана, за девет представа (из Немачке, Белгије, Француске, Мексика, Словеније, Велике Британије и Србије) фестивалска сцена биће не само позоришни простори као што су национални театар, Центар за културну деконтаминацију и Битеф театар, већ и Лука Београд, па и Медицински факултет - амфитеатар Института за анатомију.

КРИЗА НА ПОЧЕТКУ И НА - КРАЈУ: На 56. Битефу, од 23. септембра до 1. октобра, биће изведено девет представа

Са јучерашње конференције за медије, Фото Ј. Симовић

По речима Ивана Меденице, селектора и уметничког директора Битефа, пандемија је, осим здравствених, изазвала и озбиљне социјалне и економске последице (губитак посла, насилне преквалификације, ангажовање на више послова истовремено), а рат у Украјини још више их је појачао:

- Тако је дошло до слогана, стиха из једне ударничке песме ("Да нам живи, живи рад"), који је у духу са Битефом и његовим динамизмом - истиче Меденица.

- У Дану пролога биће изведена представа "Није крај света" светски познате редитељке Кејти Мичел, а на свечаном отварању београдска публика гледаће једину плесну представу на овогодишњем фестивалу, с необичним насловом "Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима" у кореографији међународне звезде Јана Мартенса. Иначе, многе представе баве се радом у самом позоришту, које је незаслужено постало "неесенцијална професија".

Једна од занимљивости 56. Битефа је и да се на њему неће појавити ниједан страни аутор чије су представе већ игране на фестивалу, да су на сцени само "живи" извођачи, као и да су многе засноване на документарној грађи.

Таква је, између осталих, француска представа Gardien party, која се увек игра у музејском простору (извођачи су чувари водећих светских музеја), док је политички "најрадикалније" остварење "Тихунана" у којем аутор Лазаро Габино Родригез често мења и свој физички опис и идентитет. Његова представа се заснива на својеврсном експерименту: да ли се са мексичким минималцем од једног долара дневно у фабрици може преживети месец... На програму су и две словеначке представе ("Соло" и "Криза"), домаће (Made for Germany и "Свет без жена"), а британска "Љубав" Александра Зелдина најављује се као велики фестивалски хит.

БУЏЕТ

НА јучерашњој конференцији говорили су Милош Латиновић (директор фестивала и Битеф театра), Радован Јокић (помоћник министра културе за савремено стваралаштво) и Иван Карл (секретар за културу Града Београда) који је обавестио новинаре да је Београд као оснивач издвојио за овогодишњи Битеф тридесет пет милиона динара, док су дванаест милиона добили на редовном годишњем конкурсу Министарства за културу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему