ПРЕМИЈЕРА КАНТАТЕ "КАРМИНА БУРАНА": У оквиру "Белефа" на Великој сцени Народног позоришта

В.В.С.

27. 06. 2022. у 14:00

КАНТАТА "Kармина Бурана", најпопуларније дело немачког композитора Kарла Орфа (под диригентском управом Драгане Радаковић) премијерно ће бити изведена 29. јуна на Великој сцени Народног позоришта у оквиру Београдског летњег фестивала "Белеф".

ПРЕМИЈЕРА КАНТАТЕ КАРМИНА БУРАНА: У оквиру Белефа на Великој сцени Народног позоришта

форо:Промо

У овом музичком спектаклу, уз Хор и Оркестар Народног позоришта у Београду, Хор РТС (а и Хор Дечјег културног центра Београд), као солисти наступиће сопран Снежана Савичић Секулић, тенор Стеван Kаранац и баритон Драгутин Матић.

"Kармина Бурана" први је део музичко-сценске трилогије "Тријумфи", на којој је композитор радио дуже од деценије и по, и њен, свакако, највећи, најпопуларнији и најуспелији сегмент. Дело писано за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, појачан удараљкама, настајало је током 1935. и 1936. године. Инспирисано је истоименом збирком стихова из 13. века, пронађеном у баварском манастиру Бенедиктбурен, недалеко од Минхена.

"Kармина Бурана" до сада је само једном постављена у Народном позоришту у Београду: премијера је одржана 11. октобра 1973. године, такође, на Великој сцени.

Под диригентском управом Богдана Бабића и у режији госта из Минхена Хајнца Арнолда наступили су солисти Олга Ђокић (сопран), Предраг Протић (тенор) и Никола Митић (баритон), Балет и Хор Опере Народног позоришта и Дечији хор школе "Дринка Павловић". Сценограф је био Владимир Маренић, костиме је креирала Божана Јовановић, док је кореографију урадио Јован Деспотовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца