ДОКТОРАТ ПОСВЕТИО ЧИКА ЈОВИ ЗМАЈУ: Преминуо професор, књижевник и есејиста Василије Радикић

М. Н. М.

23. 06. 2022. у 21:20

ПРОФЕСОР универзитета, књижевник, књижевни историчар и критичар, есејиста и новинар Василије Радикић преминуо је после дуге болести у седамдесет петој години, саопштено је из Удружења књижевника Србије, чији је био дугогодишњи члан.

ДОКТОРАТ ПОСВЕТИО ЧИКА ЈОВИ ЗМАЈУ: Преминуо професор, књижевник и есејиста Василије Радикић

Фото Приватна архива

Наш највећи песник за децу Јован Јовановић Змај чекао је читав век да о његовој поезији буде урађен први докторат код Срба, а тај први "змајолог" био је Радикић 2001. године.

Рођен у Пушковцу, у североисточној Босни, Радикић је био професор књижевности за децу на Вишој школи за образовање васпитача у Београду, а последњу књигу, збирку огледа о светским и српским писцима "Говорно и писано" објавио је 2017. године.

Сем поменуте књиге, Радикић је објавио монографију "Читанка нараштаја" (о листу за децу "Невен"), збирке прича "Записи из Оловца" и "Кабаница која игра", студију "Змајево песништво за децу", збирку прича "Зачарана авлија", огледе из књижевности "Дело и значење", "Цврчак или мрав - огледи из књижевности за децу", а у штампи му је роман "Фељтонист против Теофила".

Василије Радикић је сарађивао у низу листова и књижевних часописа ("Политика", "Борба", "Књижевне новине", "Књижевна реч", "Савременик", "Књижевност", "Летопис Матице српске", "Српски књижевни гласник", "Књижевност и језик", "Домети", "Багдала", "Стремљења", "Овдје", "Сигнал", "Детињство" и други).

Током вишегодишње сарадње са Радио Београдом, посебно у емисији "Путевима културе" Другог програма, емитован је већи број његових критичких текстова о савременој српској књижевности; на Првом и Трећем програму емитоване су му приче, а у оквиру емисије "Звездани часови" Другог програма изведено је више његових радио-драма (о Филипу Вишњићу, Милораду Панићу Сурепу, Јовану Јовановићу Змају и Мирославу Антићу).

Сахрана ће се обавити у петак у 12 часова на гробљу Лешће у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље