"ДЕВОЈЧИЦЕ" ОСВОЈИЛЕ "СТЕРИЈУ": Свечаним уручењем престижних позоришних награда вечерас у Новом Саду спуштена завеса на 67. Позорје

Ј. СИМИЋ

03. 06. 2022. у 22:34

ДЕВЕТ минулих дана Нови Сад је пулсирао у знаку 67. Стеријиног позорја. Поводом фестивала, најугледнијег те врсте у региону, европска престоница културе угостила је 750 уметника и техничких екипа из Србије и околине. Сценама Српског народног позоришта пред критичким оком жирија (Слободан Скерлић, редитељ, Милена Павловић, глумица, Петар Михајловић, драмски писац, Слободан Унковски, редитељ, Зоран Максимовић, театролог) и 10.000 посетилаца продефиловало је 27 представа. Од тог броја девет се, по одабиру селектора др Миливоја Млађеновића под мотом "Време тескобе" надметало за Стеријину награду.

ДЕВОЈЧИЦЕ ОСВОЈИЛЕ СТЕРИЈУ: Свечаним уручењем престижних позоришних награда вечерас у Новом Саду спуштена завеса на 67. Позорје

Представа "Последње девојчице" / фото Едвард Молнар

Престижно признање које носи име оснивача српске драме Јована Стерије Поповића за најбољу представу однела је у Суботицу представа "Последње девојчице". Ансамбл позоришта "Деже Костолањи" из тог града на северу Бачке извео је овај комад по тексту Маје Пелевић и у режији Кокана Младеновића.

Представа отвара низ савремених питања, а једно гласи: "Колико смо у данашњем свету и систему власни над сопственим телом?" Текстописац и редитељ "Девојчица" такође су награђени Стеријином наградом, а специјални "Стерија" додељен је и комплетном ансамблу овог суботичког театра.

Најбоља глумица овогодишњег Позорја је Сања Марковић у улози Цмиље у представи "Чудо у Шаргану" Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (ЈДП). Она је добила и награду за глумачку бравуру "Зоран Радмиловић". За ролу Просјака у истој драми чија је основна тематика патња, а све се одиграва у убогој периферијској кафани, најбољим глумцем проглашен је маестрални Ненад Јездић.

"Стерију" за глумачко остварење добили су и Соња Исаиловић за ролу у представи "Код вечите славине" Момчила Настасијевића у режији Соње Петровић СНП из Новог Сада, као и Александар Срећковић за улогу Алојза Каврана у "Годинама врана" Синише Ковачевића (Народно позориште Београд).

Жири Фонда "Дара Даринка Чаленић" најбољом младом глумицом прогласио је Александру Аризановић за улогу Ја у представи "Флеке" текстописца списатељице Тијане Грумић и редитеља Вука Ђорђевића у извођењу Краљевачког позоришта којем је ово било дебитантско учешће на Позорју. Награда из истог фонда за најбољег младог глумца припала је Алексеју Бјелогрлићу за лик Танаска у представи ЈДП "Чудо у Шаргану". Признање продуцентске куће Scomediasco додељено је Теодору Винчићу (улога Шиле) у представи "Ролеркостер" Јелене Кајго, а у режији Милице Краљ (Атеље 212).

Представа "Последње девојчице" / фото Едвард Молнар

По просечној оцени публике најбоља представа 67. Стеријиног позорја је "Ја сам она која нисам" Мате Матишића у режији Паола Мађелија (Загребачко казалиште младих) а исту представу, која иначе није била у такмичарској селекцији, најбољом је прогласио и Жири округлог стола критике овог фестивала.

Свом фавориту, Мађелијевој представи "Ја сам она која нисам" гледаоци су доделили оцену 4,72, док је "Избирачица" Косте Трифковића и редитељке Иве Милошевић (НП Суботица) оцењена са 4,61. "Флеке" (4,57), "Ролеркостер" (4,53), "Чудо у Шаргану"(4,47), "Последње девојчице" (4,45), "Године врана" (4,41), а "Код вечите славине (4,11)". Нушићевој "Протекцији" у режији Кокана Младеновића и у извођењу НП Сарајево, новосадска публика дала је 4,04, а комад "Блудни дани куратог Џонија" редитеља Јована Томића (копродукција Новосадског позоришта и Стеријиног позорја" добио је оцену - 3,86.

У ЧАСТ ПУБЛИКЕ И ПЕЈАКОВИЋА

У ЧАСТ лауреата бањалучко Народно позориште извело је вечерас урнебесну комедију о корони "Хркачи" текстописца и редитеља Николе Пејаковића којем је уручена награда "Струне од светла" за посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици коју му је доделио жири у саставу: Богомир Богица Мијатовић, др Мирослав Мики Радоњић и Саша Радоњић.

ДА ПРЕБОЛИМО И ТЕСКОБУ

УЗ напомену да управо завршено Позорје треба, као и увек, да оцени најшира и стручна јавност, директор фестивала др Мирослав Радоњић истакао је задовољство због тога што је Позорје било посећено и раскошно као у времену пре пандемије.

- Међу 27 изведених представа, било је 12 испитних које је припремило 120 студената позоришних академија из наше земље и региона. Имали смо и изложбе, промоције књига, трибине... Показали смо виталност, преболели смо и две пандемијске године,али ни тада ни у време ратова Позорје није стало. Надам се да наредни фестивал нећемо дочекати са тескобом коју помиње селектор Млађеновић - казао је Радоњић за "Новости."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (0)

ОТИШАО ЈЕ МОЈ НАЈБОЉИ Потресна објава Бранка Ђурића - поделио никада виђену фотографију: Толико тога смо прошли заједно