СВАКА ТВОЈА УЛОГА ТЕ НАЂЕ: Наташа Јањић Меданчић о глуми и искуству које јој је донело снимање серије "Тајне винове лозе" у Србији

КАТАРИНА НИКОЛИЋ

28. 05. 2022. у 13:52

ГЛУМИЦА Наташа Јањић Меданчић, рођена Сплићанка, студирала је новинарство и глуму у Загребу, и изабрала позориште, загребачку "Гавелу", за своју уметничку кућу, а уметност и глума је и даље магично држе.

СВАКА ТВОЈА УЛОГА ТЕ НАЂЕ: Наташа Јањић Меданчић о глуми и искуству које јој је донело снимање серије Тајне винове лозе у Србији

Фото Промо/ IMDb

Свој уметнички пут поделила је са читаоцима "ТВ новости", који су је донедавно гледали као Теу у серији "Тајне винове лозе", на РТС1. Каже нам да јој се "њена Теа свиђа" и да тај лик има сличности с њом, а откриће нам и у чему.

Започела је каријеру пре скоро 20 година, првим улогама у позориштима још за време Академије. Као средњошколка бавила се глумом у Градском позоришту младих у Сплиту, са редитељем Гораном Головком, иначе београдским студентом. Тог времена сећа се и описује га као предиван период јер су стварали незаборавне представе за младе и гостовали на разним аматерским фестивалима.

- Енергија је била таква да су готово сви из те генерације завршили као глумци или редитељи. Тај период нас је све обележио и сви смо, заражени том љубављу за позориштем, одлучили своје хобије претворити у професију.

Не осећа да је у каријери имала успоне и падове, мада често сања неке феноменалне пројекте које је имала, а који се неће више поновити, те често помисли да су најбоље ствари остале иза ње. Сматра да је можда напрасно прекинула своје професионалне "успоне" родивши двоје деце, који су још мали, али и даље не сматра то "падом" него природном паузом. Захвална је што је у том смислу богатија за једну приватну причу која отвара и нека нова глумачка средства за њен рад.

Фото Промо/ IMDb

- Од када сам дипломирала до данас, нисам стала радити, мењала сам и медије, па и државе, а осећај се није променио. И даље радим с узбуђењем и љубављу, бирам оно што бих и сама радо гледала и у шта верујем и надам се да ме тај осећај и потреба за стварањем неће напустити.

Наташа коментарише како свака нова година и животна фаза нуде неку нову причу, нове колеге или редитеља с којим до сада није радила, а волела би.

На питање да ли више ужива да глуми у филмовима или серијама одговара да то код ње иде у фазама. Прва љубав јој је, каже, било позориште, данас више воли да снима. Објашњава да су серије некада биле на нижем степену уметничке вредности, док су данас постале формат у ком готово да и не постоји глумац који их не снима или не прижељкује. Популарност им је огромна и продукцијски ниво је прегазио сва очекивања. Али...

- Лично више волим да радим филм, јер, наспрам серија, он је за нас, који га стварамо, као поезија, врло често дубљег приступа. Но, не могу рећи да ми не прија бити део серија управо због тако снажног утицаја и директне реакције публике.

 

Фото Промо/ IMDb

Када је у питању омиљени жанр, Наташа је некада волела више драме, док данас прижељкује комедије. Што се тиче епоха и времена у коме највише воли да глуми, објашњава да се у савременим причама, логично, некако највише проналази. Заљубљена је у осамдесете јер је то декада у којој се родила, а никада је није играла до сада.

- Толико је још неиспричаних прича, поготово са ових наших подручја и кроз нашу заједничку историју. Увек радије размишљам о садржају и поруци, а не о форми, ако тако могу назвати временске и визуалне оквире. Они су увек узбудљиви и за ауторе и за гледаоце. У многима сам већ играла, на филму и највише у позоришту, али веселила би ме и даље таква улога. Свака добро написана и квалитетно продуцирана епоха је она права и не бих је одбила, а верујем да бих у свакој, овако светле пути, морала играти неку аристократкињу - кроз осмех објашњава Наташа.

Питали смо Наташу на који начин се "саживи" са ликом који игра и шта је код ње кључно у одабиру улоге.

Она наводи да то зависи од случаја до случаја.

У случају "Тајне винове лозе", прича нам, назвали су је и рекли да су јој наменили улогу жене Николе Које.

- Било је то нешто што сам одмах пожелела да радим. Након тога сам прочитала сценарио и прегледала прву сезону како бих упознала ликове и сценарио. Лично ми је увек кључно с ким и шта играм.

На питање какав је Никола Којо као партнер у серији, а какав као колега на сету, Наташа објашњава:

- Никола Којо је жива легенда и мој миљеник још од давних дана. Велика ми је част и весеље да смо се срели у кадру и истој причи. То је нешто што сам одавно прижељкивала. Оно што је његов највећи квалитет, осим што је велики глумац, је да је предивно, лагано и забавно играти с њим, да је угодан и духовит партнер и човек. Много смо се смејали радећи заједно.

Фото Промо/ IMDb

- Када сам дошла први дан на снимање, пошто дуго нисам стала пред камере, а и јако дуго нисам глумила на српском, с којим у принципу немам велики проблем јер ме служи слух, признаћу вам да сам имала огромну трему. Нисам тремарош уопште, тако да је и мене затекло. Сећам се да су ми се руке тресле кад би редитељ узвикнуо "акција" и да су први пут кроз мој текст текли и сплитски и загребачки акценти и фразе. Доста су ме заустављали и исправљали, а мојим колегама је то било прилично забавно.

Будући да се недавно завршила друга сезона серије "Тајне Винове Лозе" у којој игра Теу, жену Николе Која, питали смо је о утисцима и реакцијама.

- Нисам серију пратила када и ви, накнадно сам погледала и речено ми је да је била веома гледана. Сви глумци су сјајни и није било дилеме да им се не придружим. Теа је једна занимљива модерна жена, успешна музичка менаџерка. У новој сезони она и њен супруг долазе да замрсе мало досадашње односе ликова у серији, мада је и њихов однос помало необичан. Не могу пратити у реалном времену серију због других обавеза, али с времена на време бацим око и задовољна сам.

Желели смо да нам Наташа каже има ли сличности између ње и Тее, а у чему се разликују.

- Ово је питање које врло често постављају глумцима, а немогуће је на њега одговорити другачије него да у сваки лик којег играмо унесемо велики део себе, те је на крају та сличност неминовна. Чак и кад је у питању улога негативаца, на нама је увек да их покушамо разумети и на неки начин оправдати и изнети их кроз властите механизме. Ова моја Теа ми се свиђа, а сличност са собом видим у томе како самоуверено приступа послу, те иако ужива у слободи свог брака, у њему је с огромном љубављу и разумевањем.

С обзиром на то да се серија зове "Тајне винове лозе", да ли постоји нека тајна коју бисте открили гледаоцима?

- Не смем откривати тајне, оставићу вас приковане уз мале екране и даље, да их истовремено откривамо.

Занимало нас је да ли је Наташа испробала српска вина док је снимала серију, које јој се допало, и шта је на њу оставило највећи утисак док је боравила у Србији?

- Нисмо пили права вина док смо снимали, у питању су увек неки сокови и чајеви који су сипани уместо вина, али волим вина на чијим виноградима је и сниман део серије. У Хрватској имамо такође сјајна вина, али ваше ракије су оно што увек најрадије пијем. Што се тиче провода, ресторана и домаћинске атмосфере, због њих се увек радо враћам и о њима свима с љубављу причам!

Мајчинство ју је изменило на свим плановима, личним и професионалним. Када нешто ради, прича нам, жели да то уради најбоље што може, па је тако прихватила и улогу мајке као нешто "што радиш до краја како треба или не радиш уопште".

- Имам двоје малене деце међу којима је разлика мање од годину и по дана и исцрпљују ме тако да често не знам више ни ко сам, а нити имам других жеља осим да су ми они добро и да су срећни. Пресложили су ми се приоритети у животу, што није лоше, јер имам прилику све вишкове и шумове да избацим из живота и са пуно више лакоће и бистрине приступам ономе што је важно.

Каже нам да је најчешће неиспавана и да јој је глава стално у неким "логистикама и распоредима". Али да се веома радује свом послу који сада, за разлику од раније, сматра бегом и одмором.

Фото Промо/ IMDb

- Па зар није фантастично када човек то може рећи за властити посао?

Као поруку за младе глумице које улазе у свет глуме, Наташа напомиње да је врло важно да потреба за стварањем буде већа од потребе за некаквим признањима и славом. Да би требало много да читају и све да гледају. И најважније, да буду знатижељне и храбре код својих одабира.

- Свака те твоја улога нађе, не треба ни журити, има их до краја живота - поручује Наташа Јањић.

О МАСКАМА И ИСТИНИ

МОЖЕ ли се "глумити" и у приватном животу, када нешто не иде онако како сте планирали?

- Приватно, ако ме питате, не мислим да глумци глуме ишта више од свих осталих. Маски наметнутих као и умишљених улога има и превише око нас, а ја се увек приватно радије одлучујем за истину. Лакше ју је памтити, она ослобађа и захтева мањи ангажман, а дугорочно и мању штету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу