МАЈА ГОЈКОВИЋ У КАНУ: Министарка посетила српски штанд (ФОТО)

Танјуг

24. 05. 2022. у 20:25

МИНИСТАРКА културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас на Канском маркету штанд Филмског центра Србије.

МАЈА ГОЈКОВИЋ У КАНУ: Министарка посетила српски штанд (ФОТО)

Фото: Танјуг

Како је саопштено из Министарства културе и информисања, том приликом Гојковић је истакла да су имали добре разговоре са продуцентима и филмским кућама кроз које се Србија представила на прави начин престижној канској публици и филмским ствараоцима.

- Влада Србије је од 2015. године увела подстицаје за снимање страних филмова у Србији и показало се да су то филмови који су позвани и учествују на великим фестивалима као што је Кански фестивал - рекла је Гојковић.

Према њеним речима, захваљујући овој помоћи и оној за снимање серија дошло је до златног доба за филмске раднике у Србији.

- Идеја је да се понове успеси које смо имали са Емиром Кустурицом чији су филмови приказивани у главним програмима и добијали награде као што су "Златна палма" и "Златни лав" у Венецији - истакла је потпредседница Владе Србије.

Гојковић је у Кану рекла да је убеђена да уз велику помоћ државе поново можемо да будемо лидери у региону и Европи, да филм поново буде заштитни знак Србије, навело је министарство.

- Филмски радници не знају за границе и препреке, као што видите све више има глумаца, филмских радника који раде у Србији и учествују у нашим продукцијама, глуме, раде, присутни су. Нама је циљ да добијемо награде и да остваримо добру сарадњу са свим филмским радницима и у региону и у Европи и у свету - истакла је Гојковић.

Гојковић је присуствовала премијери филма "Брана" Алија Шерија, у оквиру селекције „Петнаест дана аутора" 75. Филмског фестивала у Кану.

Кинематографско остварење либанског редитеља настало је у копродукцији српске филмске куће "Трилема Филмс", са филмским кућама из Француске, Немачке, Либана, Судана и Катара, и подржано је од стране Министарства културе и информисања.

Министарка културе је пре пројекције оценила да је Шери уметник у кога сви полажу наде и подсетила да је на Бијеналу уметности у Венецији видела његову инсталацију за коју је добио награду "Сребрни лав".

- Није случајност што се Шери представља и у Венецији и у Кану, јер можемо са оптимизмом да очекујемо да овај филм добије једну од награда и да тиме вреднујемо и труд српског копродуцента који је препознао овај велики пројекат - истакла је Гојковић.

Она је додала да је у Кану приказан и индијски филм "Роцкетрy: Тхе Намби Еффецт" редитељски првенац глумца и продуцента Ранганатхана Мадхавана, који је такође сниман у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?