МАВЕРИК ОПЕТ ОДУЗИМА ДАХ: Стиже дугоочекивани наставак хит филма "Топ ган"

Ана Попадић

24. 05. 2022. у 20:33

СЛИКА шлема, два авиона и пилота у кокпиту која је 1983. илустровала новински чланак о америчкој пилотској школи "Топ ган" била је довољна инспирација да продуцент Џери Брукхајмер покрене снимање истоименог филма.

МАВЕРИК ОПЕТ ОДУЗИМА ДАХ: Стиже дугоочекивани наставак хит филма Топ ган

Фото: Paramount Pictures

Три године касније, "Топ ган" Тонија Скота био је блокбастер са зарадом од 350 милиона долара (на буџету од 15 милиона), Том Круз је постао (и остао) велика холивудска звезда, песма групе "Берлин" Take My Breath Away освојила је Оскар и била на врху топ-листа у десетак земаља, а "реј бан" наочаре постале летњи модни крик.

Мада критичари нису били наклоњени филму (многи од њих су га означили као "војну пропаганду"), публика је мислила другачије. Иако није настао са намером да уздиже америчке пилоте, статистика каже да је интересовање за пилотску академију, после премијере "Топ гана", порасло за невероватних 500 одсто.

Сада, 36 година касније, пред публиком је наставак хит филма "Топ ган: Маверик", који потписује исти продуцент, а уместо преминулог Тонија Скота редитељ је Џозеф Косински. Колико интересовање влада за наставак доказао је Кански фестивал, где су Том Круз и екипа филма били неспорно највеће звезде на Кроазети. За разлику од првог дела, критичари су много више наклоњени наставку, хвалећи његову "сценаристичку озбиљност, глумачку и редитељску зрелост, доследност, акционе сцене"... И српска публика моћи ће да се увери у то кад и светска јер "Топ ган: Маверик" од четвртка стиже на репертоаре домаћих биоскопа.

У наставку филма Пит Мичел, алијас Маверик, јесте тест-пилот и повремени предавач на пилотској академији који својом тврдоглавошћу и непослушноћу и даље нервира надређене. "Топ ган: Маверик" је на неколико нивоа симболично повезао радњу са првим делом, па је тако један од питомаца на пилотској академији син Мавериковог погинулог пријатеља, чувеног Гуса (играо га Ентони Едвардс), а у улози епизодисте појављује се и легендарни Ајсмен, односно, глумац Вал Килмер. Иако тешко оболео, Килмер је радо пристао да "макар на секунд" репризира једну од својих најславнијих улога.

У новом филму, Маверик има и нову љубав. Уместо глумице Кели Мегилис, која је одбила да се појави у наставку, у љубавним сценама са Томом Крузом гледаћемо Џенифер Конели.

А колико Холивуд очекује од овог филма говоре и буџетске пројекције, по којима се очекује да "Топ ган: Маверик" током првог викенда заради "најмање 100 милиона долара". Критичари су га већ исхвалили, новинари у Кану после премијере писали само у суперлативу, остаје да се види да ли ће га волети и публика.

Без компјутерске анимације

Том Круз је рекао да ће снимити наставак само под условом да у њему нема компјутерске анимације, открио је један од глумаца у новој постави Мајлс Телер. На срећу, и редитељ Џозеф Касински је мислио исто.

- То је била и једна од мојих основних идеја. Том до краја живота не мора да сними више ниједан филм, зато снима само оне приче у које верује и које жели. А овога пута желео је да све оне сцене које, због ограниченог буџета, није могао да сними у оригиналном филму сними уживо, без специјалних ефеката - казао је Косински.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери