ОМАЖ ЗАВИЧАЈУ: Отворен завичајни легат Стевана Крагујевића у Сенти

Б. Ђ.

24. 05. 2022. у 14:04

ЊИХ двоје, Стеван Крагујевић и лајка, стварали су легендарне ствари, а реч је била о сасвим обичним људским стварима.

ОМАЖ ЗАВИЧАЈУ: Отворен завичајни легат Стевана Крагујевића у Сенти

Фото: Стеван Крагујевић

О животу", написао је о чувеном фото-репортеру његов дугогодишњи колега новинар Борко Гвозденовић.

Понајпре се то односи на живот Крагујевићевог родног града, Сенте, где је учио фотографски занат и начинио прве фотосе свог завичаја и његових житеља. Иако је цео радни век провео у Београду, предан раду у својој матичној кући, "Политици", пуних 66 година другујући са камером, до последњег дана живота, Стеван је био и остао Сенћанин. Богата фото-документација похрањена је у Историјском архиву Сенте, а 20. маја, у Музеју града, отворена је Завичајна збирка Стевана Крагујевића.

Фото: Завичајни легат

Изложбу фотографија која говори о овом фото-уметнику који је сваким снимком исписивао омаж завичају, поводом века од рођења и две деценије од смрти једног од најзначајнијих југословенских и српских фото-репортера, отворили су Тања Крагујевић, песникиња и господин Атила Пејин, кустос и историчар.

Изложене су биле тим поводом антологијске фотографије, попут "Скелаџије" (1946) и "Кубикаша" (1950), али и друге, из богате колекције коју је из периода сарадње са Стеваном поседовао Музеј, али и оних која је стварана више година, на основу прилагања Стеванове ћерке.

Фото: Завичајни легат

Посебно место у Збирци имају раритетни предмети - попут крчага у керамичкој изради Пала Клауза, које је стиховима винских здравица на српском и мађарском језику украшавао учитељ Стевана Сремца, Тоша Брановачки (1834 - 1919). Колекција ће чувати и друге предмете етнокултуре и уметности, које је сакупљао Крагујевић, а ту су и вредни дарови Стеванових пријатеља Сенћанина, прослављених уметника - попут минијатурних књига из колекције чувеног Кароља Андрушка (1915 - 2008), од којих је једна, посвећена Сенти, чије су димензије 3x4 цм, рађена искључиво на основу дубореза према Крагујевићевим фотосима (1988) као библиофилско издање.

Фото: Завичајни легат

Видно место на изложби има и Панорама Сенте, Андрушков дар Стевану, и посебно импресиван рад холивудског сликара и вајара Иштвана Тота (1912-2002), Сенћанина, скулптура "Двоје", коју је уметник даровао Стевану, у знак захвалности за дугогодишње пријатељство и сарадњу.

Фото: Завичајни легат

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз