ДОСТОЈНИ СВЕТСКЕ МАПЕ: Делиа Илиешиу Првачки о ретроспективној изложби радова у Галерији савремене уметности у Панчеву

М. КРАЉ

21. 05. 2022. у 10:27

КАКО време пролази, појам "Старења" није више само назив једне од серија које сам радила последњих 40 година, већ и моменат зрелости, испуњавања, када се саберу "Плодови" (опет назив радова које сам често излагала док сам живела и стварала у Улици Б. Радичевића 19) једне животне приче, која се одвијала у три земље, на два континента, препричаване на више језика.

ДОСТОЈНИ СВЕТСКЕ МАПЕ: Делиа Илиешиу Првачки о ретроспективној изложби радова у Галерији савремене уметности у Панчеву

Фото З. Јовановић

Уметница готово полувековног искуства, Делиа Илиешиу Првачки, са тродеценијском адресом у Сингапуру, овако у каталогу гледаоце уводи у ретроспективу својих дела изложених у Галерији савремене уметности Панчево. Град, у коме је живела и стварала од 1975. до 1991, подсетила је на дела која су ту настајала и често презентована.

- За мене је тај период изузетно значајан, јер сам током своје 50-годишње професионалне праксе, управо ту била две деценије изузетно добро прихваћена од колега, критике, публике, суграђана - каже, за "Новости", ауторка рођена у месту Баје Маре, која је Факултет примењених уметности завршила у Букурешту, а у Панчево је довела љубав. - Иако сам рођена у Румунији, никада нисам као уметник припадала тамошњој средини. Припадам, ипак, овдашњој култури и ликовној сцени. Овде се осећам као код куће. Не односи се то уско на Панчево, где сам боравила, него на целу Србију и пре тога Југославију.

Радови које је изложила нису путовали са њом у Сингапур, остали су овде, па ће трећину актуелне поставке и поклонити Галерији савремене уметности, а један рад позајмљен за ову прилику ће бити враћен у београдски Музеј примењене уметности, у коме се и чува.

- Све што сам овде урадила ће остати у Србији - истиче уметница чија се дела налазе у приватним и државним колекцијама, код нас и у Сингапуру, а излагала је и у Загребу, Лос Анђелесу, Џакарти, Куала Лумпуру, Ташкенту.

Међу радовима који су јој били наручени за јавне просторе Сингапура, налазе се мурали, скулптуре, инсталације, који су постављени на станицама метроа, зградама државног универзитета, пореске управе, болнице...

- Оно што сам радила касније у Сингапуру природни је наставак уметничких истраживања започетих овде - наставља саговорница. - Разлика је једино у томе што сам, неизбежно, била под утицајем те тропске вегетације, околине, сочних боја, текстура. Остало је, као неки природни наставак, интересовање за исте теме.

- Пратим ликовна дешавања на нашој сцени и чини ми се да је њен процес развоја нормалан, као и у целом свету. Не постоји ништа специфично, реч је о глобалном покрету, артикулисаном... Овде не раде само регионално значајни уметници, из Србије, Војводине, већ аутори који се баве битним и глобално релевантним. Постоји интересовање за теме као што су идентитет, заштита човекове околине, али и за друштвене проблеме. Овдашњи уметници су део светске мапе и на њој су видљиви. Охрабрујуће - закључује Делиа Илиешиу Првачки.

ПАСИЈА И ЉУБАВ ПРЕМА ПРОФЕСИЈИ

У ИНТРОСПЕКТИВНОМ процесу сагледавања свог претходног стваралаштва, уметница је, каже, осећала потребу да ода признање околини, фамилији, друштву, пријатељима, сарадницима:

- Биле су то понекад тешке, болне, напете, године прилагођавања, али у сећању је остало само оно што је осветљено пасијом и љубављу према мојој професији - пише сећајући се панчевачких година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)