ТРАГОВИ ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: Изложба филмских плаката из 70-их у ДКЦ

М. Н. М.

03. 05. 2022. у 16:20

ИЗЛОЖБА "Трагови једног времена: Филмски плакат 1970-1979" биће свечано отворена 5. маја у 19 часова у Дворани Културног центра Београда. Поставка обухвата 41 филмски плакат из периода од 1970. до 1979. године, из фундуса и архиве Филмског центра Србије, и биће доступна публици све до 10. јула у Филмској галерији КЦБ, односно у холу Дворане КЦБ.

ТРАГОВИ ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: Изложба филмских плаката из 70-их у ДКЦ

фото промо

Биће представљени плакати урађени за популарне ратне спектакле, као што су "Сутјеска" Стипе Делића, "Ужичка република" Жике Митровића, "Партизанска ескадрила" Хајрудина Крваваца, затим плакат за "Валтер брани Сарајево", такође у режији Крваваца, најгледанији југословенски филм који слови за врхунац "југо-вестерна". У избору су се нашли и плакати за филмове "Црвени удар" (Предраг Голубовић), "Двобој за јужну пругу" (Здравко Велимировић), "Окупација у 26 слика" (Лордан Зафрановић), "Издајице и ратни злочинци" (Столе Јанковић), те они за филмове "Нокаут" (Боро Драшковић), "Љубавни живот Будимира Трајковића" (Дејан Караклајић), "Човек кога треба убити" (Вељко Булајић)...

Др Јована Чекића у тексту написаном за каталог изложбе, између осталог наводи: "Са седамдесетима почиње етаблирање масовне културе у Југославији, док се истовремено профилишу прве филмске, музичке, спортске и телевизијске звезде.

Уколико је у почетку у питању доминантно симболички капитал, са приближавањем масовне забаве медијским стандардима Запада, почињу се јасно оцртавати први обриси celebrity културе. У том тренутку нове филмске звезде и познати из различитих регистара масовне културе припремаће тло за будуће капиталисте економије пажње."

Приступ који комбинује минимални графички поступак и лице популарних глумаца може се уочити на плакатима за филмове "Жута" (Владимир Тадеј), "Бурдуш" (Мића Поповић), "Павиљон 6" (Лучијан Пинтилије). Нека решења доносе само цртачку  бравурозност остајући минимална као што је случај са "Бештијама" (Живко Николић), филмом "Дервиш и смрт" (Здравко Велимировић) или "Бубе у глави" (Миша Радивојевић).

Планирано је да изложба "Трагови једног времена: Филмски плакат 1970-1979" након Београда обиђе и друге градове у Србији, баш као што је био случај са изложбом "Трагови једног времена: Филмски плакат 1945-1970".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)