У РИТМУ НИШКЕ БАЊЕ И РУМЕНКЕ: Са снимања документарног филма и серијала "Српско коло" у Нишу

М. Ј. М.

03. 05. 2022. у 10:29

ПРАВА документарна бајка, филм и серијал "Српско коло", снима се тренутно у Нишу, у филмској радионици "Оптимистик филма".

У РИТМУ НИШКЕ БАЊЕ И РУМЕНКЕ: Са снимања документарног филма и серијала Српско коло у Нишу

Фото Optimistic film

Редитељ и продуцент је Жељко Мирковић, који уз Николу Нешковића и Здравка Ранисављевића, потписује и сценарио. Овај пројекат, који су подржали од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Ниша, настаје у сарадњи са Ансамблом "Коло", Етнографским музејом Београд, Српским националним савезом у Питсбургу, Српском академијом наука и уметности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије.

Десет епизода (у трајању од 25 минута) ће се снимати у 15 градова широм Србије, од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Крушевца, Крагујевца, Ужица, Чачка, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Грачанице, Пећи, до Призрена.

- Поносни смо што ће и Ниш бити место снимања. Наши суграђани готово све знају о српском колу или ору. Наша обавеза је да та знања, културу, обичаје и традицију преносимо на млађе. Српско коло је наш идентитет, симбол трајања и опстајања српског народа - изјавила је Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.

Традиционално плесно наслеђе овог краја, у документарцу и серијалу "Српско коло", представиће Академски фолклорни ансамбл "ОРО", који негује народне игре и песме свих крајева наше земље, са нагласком на игре из Понишавља и југоисточне Србије.

- Нишка бања је варошка игра, која ове године слави 95. рођендан, а коју је 1927. компоновао Душан Цветковић, чика Дуца. Нишко кокуњеште је типичан представник "кола у три" из овог краја. Руменка, једноделни традиционални плес, који се игра у варијанти осам и десет тактова, налази се на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије - истакао је проф. др Славољуб Узуновић.

Фото Optimistic film

Студентски културни центар Ниш (СКЦ Ниш), у оквиру кога ради Академски фолклорни ансамбл ОРО (основан 1959) биће организатор 15. Међународног студентског фестивала фолклора, који ће се одржати у Нишу, од 16. до 21. јула.

- Овај фестивал је 2021. добио ознаку CIOFF International Festival, што представља највиши ранг у организацији светских фестивала фолклора. Ово је први пут да је неки фестивал у Србији добио овај сертификат - истакао је Предраг Јеленковић, директор СКЦ Ниш и директор фестивала.

СРПСКО КОЛО ДЕО БАШТИНЕ УНЕСКа

- КОЛО је фолклорна игра која симболизује срећу и као такав симбол позната је свуда у свету. Српско коло је 2017. постало део нематеријалне баштине Унеска. Пројекат "Српско коло" говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима, као и о традицији и идентитету српског народа и неговању среће кроз игру. Ако не знамо ко смо и одакле смо, не можемо ни знати куда путујемо - каже редитељ и продуцент Жељко Мирковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)