НЕМА ГОВОРА О СКАНДАЛУ: Валентин Венцел о разлогу због којег "Идиот" Новосадског позоришта не иде у Мађарску

Ј. СИМИЋ

20. 04. 2022. у 21:58

ПУБЛИЦИ Фестивала мађарских позоришта из дијаспоре у граду Кишварда, који се одржава од 24. јуна до 2. јула, ансамбл Новосадског позоришта Ujvideki szinhaz представиће се комадом "Мефисто" а не представом "Идиот". То није последица никаквог скандала него избора фестивалског селектора - рекао је у среду, за "Новости", Валентин Венцел, управник Новосадског позоришта, не кријући незадовољство што су овим поводом "поједини медији уместо информације објавили манипулацију".

НЕМА ГОВОРА О СКАНДАЛУ: Валентин Венцел о разлогу због којег Идиот Новосадског позоришта не иде у Мађарску

Валентин Венцел / Фото Б. Л.

Венцел објашњава да је Новосадско позориште које годинама учествује и убира награде на фестивалу у Кишварди, за овогодишњу селекцију кандидовало две представе: "Идиота" Фјодора Михаиловича Достојевског у режији Андреја Цветановског и "Мефисто" немачког писца Клауса Мана, кога је редитељски уобличио Борис Лијешевић.

- Селектор фестивала најпре је одабрао "Идиота", али нам је затим јављено да је његово коначно опредељење "Мефисто". Образложење за његове одлуке није нам достављено, нити смо га тражили јер селектор нема обавезу да оправдава свој избор. Знам то поуздано јер и ја сам у више наврата био у тој улози и често се премишљао до последњег тренутка - истиче управник Новосадског позоришта.

Премијера представе "Идиот" означила је 12. јануара почетак овогодишње сезоне у овом театру, а за наредни уторак, 26. април најављена је на позоришном сајту поруком: "Душа детета суочена је са свим аномалијама друштва. Слике и стегнути оквири, љубави и страсти, проливена крв Христова у сликама, пламтеће обале и разбијени снови. Да ли је идиот онај који одбија да се придружи редовима лицемера? Или сви остали? Свет може да се искупи лепотом!"

Представа "Мефисто" премијерно је играна 28. марта, приказује каријеру глумца Хендрика Хофгена, чији се успон одвија паралелно са успоном фашистичке државе и поставља дилему да ли је Мефисто жртва или активни креатор нацистичке идеологије предани уметник или послушни грађанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао