СРБИЈУ ПАМТИМ ПО СРДАЧНИМ ЉУДИМА И СЈАЈНОЈ ХРАНИ: Дејвид Боријаназ, звезда серија "Бафи, убица вампира", "Боунс" и "Морнарички специјалци"

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

16. 04. 2022. у 16:22

ПРЕ три године, током врелих летњих дана, београдски асфалт се запалио. Али не од превисоке температуре, већ од акције која је на улице наше престонице стигла право из Холивуда.

СРБИЈУ ПАМТИМ ПО СРДАЧНИМ ЉУДИМА И СЈАЈНОЈ  ХРАНИ: Дејвид Боријаназ, звезда серија Бафи, убица вампира, Боунс и Морнарички специјалци

Фото Фокс/CBS

Дејвид Боријаназ, домаћој публици познат по ролама у серијама "Бафи, убица вампира", "Ејнџел" и непоновљивој детективској драми "Боунс", која га је уз колегиницу Емили Дешанел закуцала на звездано ТВ небо, поводом треће сезоне "Морнаричких специјалаца" те 2019. године свратио је до Београда и одушевио случајне пролазнике који нису пропустили прилику за селфије. А ни  Боријаназ није пропустио да на свом инстаграм-профилу тада испрати сваки тренутак проведен у српској престоници. Кадар је делио са једном од наших највећих глумачких звезда, Николом Којом, а у серији се уз глумицу Тамару Алексић појављује и недавно преминули глумац Бојан Лазаров. На каналу Фокс тренутно пратимо прву и другу сезону популарног серијала (радним данима од 20.00), а са главном звездом и продуцентом овог шоуа у ексклузивном разговору за "ТВ Новости" открили смо и по чему памти посету Београду и Србији те 2019.

- Много више сам упознао Београд него целу Србију. Једноставно, није било времена.

"Морнарички специјалци", Фото Фокс/CBS

Целокупно снимање у Србији трајало је неких 16 дана и за то време смо снимили чак четири епизоде. Ипак, успео сам да сваки слободан тренутак искористим за шетњу градом и за упознавање ваше културе, људи и обичаја. Признајем, једну земљу човек увек најбоље упозна кроз храну, па је тако било и сада. Уживао сам у свему што су ми кувари тада спремали. Велики сам гурман и када посетим неку земљу волим да пробам њене специјалитете. Сва храна била је припремана искључиво од локалног поврћа и других намирница. Оно што ме је одушевило јесу укуси. Тада сам схватио да сам заборавио како изгледа право природно поврће и то ми је било помало страшно - признаје глумац који са нашом земљом има много више везе него што је и сам знао.

- Једног дана на сету сасвим случајно сам наишао на први ауто који сам возио у животу, а то је "југо" за ког нисам ни знао да потиче из Србије. Прича је смешна, али ми је сусрет са "југом" пробудио носталгију. То је први ауто који сам имао. Родитељи су ми га купили када сам кренуо на колеџ. Памтим га по мирису бензина, али моји родитељи су имали филозофију - важно је да те превезе од тачке А до тачке Б.

Зашто сте баш Србију одабрали за снимање треће сезоне?

- Правило наше серије је да готово никад не снимамо у студију. Увек користимо праве дестинације, јер верујемо да то доприноси специфичности радње. По томе се серија разликује. Не постоји вештачки изграђен сет који може дочарати дух Београда. Баш као што у претходним сезонама неке друге дестинације није могао да замени никакав студио. Пре Србије били смо и у Порторику. Предност Србије је у томе што смо овде, осим оригиналне сценографије нашли и одличне стручњаке и савршене услове за рад. Тако у трећој сезони има много ваших глумаца који су се показали као велики професионалци и оставили сјајан утисак на мене. Заиста сам презадовољан оним што смо урадили у Србији.

"Морнарички специјалци", Фото Фокс/CBS

Иако се код нас још не емитују те епизоде, можете ли нам открити да ли Београд глуми Београд или неки други град у серији?

- Да, да, глуми Београд. Укупно смо снимили четири епизоде у Србији. Од тога, у две се радња одвија баш у Београду, а наредне две снимљене сцене смештене су у Паризу. Заиста ме је одушевило што смо у Београду успели да пронађемо Париз. То говори најбоље о вашој престоници.

Шта је то што ову серију разликује од других сличних акционих серијала?

- Чини ми се да је то баш то што није фокус на самој акцији, већ на тежини војничког живота и његовом значају. Мој печат је на неки начин у томе што кроз сваку епизоду, на неки начин, покушавам да се одужим ратним ветеранима. Верујем да су најбоље приче оне истините или макар засноване на правим сведочанствима људи који су преживели оно чиме се ваш пројекат бави. У мом случају то су исповести ветерана. Радећи на сценарију, имао сам велику помоћ бивших припадника специјалних снага на које су рат и учешће у ратним операцијама оставили стравичне последице. А они, данас, као да су заборављени и препуштени себи. Тим људима дугујемо миран сан, и зато на овај начин покушавам да им се одужим. Многи од њих су и учествовали у серији, не само као консултанти већ и као глумци. Важно је говорити о посттрауматском стресу са којим се ти људи боре. И свим другим проблемима са којима се сусрећу припадници не само америчке, већи свих других војски широм света. Ветерани, некако, на крају увек остану заборављени.

"Бафи, убица вампира" , Фото Фокс/CBS

У Србији вас нешто старији гледаоци памте по "Бафи, убици вампира", а млађе генерације препознају вас као агента Силија Бута из хит серије "Боунс". Како се ви сећате тих дана које сте делили са колегиницом Емили Дешанел?

- За мене је та серија била одскочна даска која ме је лансирала право у свемир. Заиста много дугујем серији "Боунс", иако сам на њу дуго чекао. Пут ме је водио од родног Бафала у ком сам у средњој школи заволео глуму уз школске представе, преко студија глуме у Филаделфији, све до селидбе у Лос Анђелес 1991. Иако многи мисле да се прилике саме нуде чим крочите у Град Анђела, истина је да сам на ону судбинску чекао чак шест година. Имао сам мању ролу у ситкому "Брачне воде" (емитовала се на каналу Фокс лајф у Србији прим. аут.), али врата Холивуда отворила су ми се тек 1997. са "Бафи", где сам глумио са Саром Мишел Гелер. После тога сам снимио и спиноф "Ејнџел", а онда је 2005. уследила серија "Боунс". Као што видите, прилично је трајало то путовање до звезда (смех).

Ова серија се код нас редовно репризира и увек има добру гледаност. Да ли сте ви и Емили, можда, некада размишљали о наставку или спинофу?

- Нисам неко ко се враћа старим причама. Када завршим неки пројекат, ту је за мене стварно крај. "Боунс" се у премијерним емитовањима приказивала 12 година, од 2005. до 2017. Снимљено је 12 сезона, номиновани смо за два Емија, стекли смо армију обожавалаца широм света који нас и данас препознају баш по овим улогама. Сматрам да смо са овом серијом постигли максимум и да би сваки наставак био само уситњавање стечене славе.

Треба знати ставити тачку где јој је место и продужити, тражећи нове изазове. Многи добри пројекти пропали су баш онда када би уместо тачке ставили зарез. То је искушење ком је тешко одолети, а које може имати кобне последице.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСКОМПЛЕКСИРАНЕ БУДАЛЕ: Бора испрозивао жири Звезда Гранда - Снежана жестоко узвратила