НИЧЕ НОВИ СИМБОЛ ПРЕСТОНИЦЕ: Погледајте како ће изгледати нови дом Београдске филхармоније на Ушћу (ФОТО)

М. Мирковић

13. 04. 2022. у 10:25

ДУГО ишчекивана нова концертна дворана Београдске филхармоније, здање које ће се уздизати на Ушћу, поред Палате "Србија", градиће се према пројекту студија Amanda Levete Architects (AL_A) из Лондона, чији је тим победник конкурса за архитектонско идејно решење будуће зграде.

НИЧЕ НОВИ СИМБОЛ ПРЕСТОНИЦЕ: Погледајте како ће изгледати нови дом Београдске филхармоније на Ушћу (ФОТО)

Фото Промо / AL_A

Тако је најзад направљен први велики, преломни корак ка остварењу дугогодишњег сна Ивана Тасовца, који је неуморно указивао на важност изградње новог дома за његову музичку породицу - као нечег неопходног за даљи напредак оркестра, а уједно и новог препознатљивог симбола Београда и Србије.

Поводом ове, највеће културне инвестиције деценијама уназад, Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, изјавила је:

Фото Промо / AL_A

- Концертна дворана Београдске филхармоније је тренутно највећи инфраструктурни пројекат у области културе у Србији и у региону, али и један од највећих у Европи. Поносна сам што је реализација овог вишедеценијског сна многих наших професионалних музичара, младих талената, љубитеља музике, али и грађана Србије - коначно на помолу и верујем да ће управо изградња ове дворане бити једна од највећих заоставштина у култури ове Владе. Јасно је колико је важно улагање у културу и образовање као стубове успешне и јаке модерне државе, што смо до сада и показали бројним сличним пројектима. Ова дворана засигурно ће постати нова знаменитост Београда и привући ће нове посетиоце у нашу земљу, али и својим богатим културним програмом допринети бољем квалитету живота свих наших грађана. Верујем да ће ово постати још једно чвориште за стварање контаката и размену знања, креативних идеја и искустава како домаћих тако и страних уметника.

Ана Брнабић, Фото Танјуг

Тасовчев наследник, в. д. директора БГФ Дарко Крстић, не крије радост јер будућност Београдске филхармоније коначно добија своје јасне контуре.

- Пре много година, са неуморним и неустрашивим ентузијазмом, наш некадашњи и драги директор Иван Тасовац, кренуо је у вишедеценијски сан - да сагради величанствени дом за Београдску филхармонију, водећи оркестар у региону, стварајући међународно признати центар за музику, регионални центар културе и уметности и нови симбол Београда и Србије - наводи Крстић.

Будућа концертна сала, Фото Промо / AL_A

- Одушевљени смо решењем студија AL_A, дизајном који не само да слави јединственост нашег оркестра, већ и пружа приступачно, посебно и атрактивно место за друштвена окупљања у главном граду Србије које слави стил живота Београда као европске метрополе и нови дом Београдске филхармоније какав заслужује.

Дарко Крстић, Фото Марко Ђоковић

Директорка награђиваног студија AL_A, Аманда Левит, каже да је тешко замислити боље место од овог да би се послала порука о визији Србије за будућност, градњом овако значајног здања на тако важном месту са невероватно богатом историјом - поред Палате "Србија", на ушћу великих европских река и са погледом на природну очуваност Великог ратног острва:

- Величанствено окружење парка Ушће, на обалама реке Дунав, шаље моћну поруку о преображењу и поновном враћању природи наших градова како бисмо их учинили зеленијим и лепшим просторима. Концертна сала ће бити израз складности између природе, архитектуре и музике, на стожерној тачки у Европи где се сусрећу Исток и Запад.

То ће бити место где ће се људи из свих крајева и култура, свих узраста и вештина, окупљати како би уживали у музици свих жанрова.

Екстеријер и ентеријер новог здања, Фото Промо / AL_A

Фото Промо / AL_A

Конкурс за визију

У ИМЕ Владе Србије у партнерству са Кабинетом премијера, Министарством културе и информисања, Градом Београдом и Београдском филхармонијом, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је 2021. године покренуо конкурс за дизајн, на који је приспело 37 пријава из 15 земаља. Међународни жири оцењивао је нацрте развијене по детаљним смерницама и техничким концептима које су израдили консултанти за стратешко планирање уметности и културе британске мултинационалне фирме Аруп, као и према плану детаљне регулације Града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (1)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)