ДЕЦУ УЧЕ ГЕЈ ПОЉУПЦИМА И У ЦРТАЋИМА: Директива "Дизнија" - макар 50 одсто ликова морају да буду припадници етничких и сексуалних мањина

Марина Мирковић

03. 04. 2022. у 10:13

НЕКАДА смо се смејали Брзом Гонзалесу, и Пери Којоту, и нес(п)ретном Пепеу ле Твору, и Микију и Баји Патку и целој тој плејади ванвременских ликова који су обележили и улепшали небројена детињства. Онда смо се (истина, са нелагодом) смејали насртајима на омиљене нам јунаке, који - ма колико брзи и насртљиви и упорни сами били, нису успели да измакну свевидећем цензорском полит-коректном оку. Па је, деценијама касније, испало да један потхрањује стереотипе о Мексиканцима, да су други напасници и силоватељи, док трећи не носе пригодне панталоне, а то се мора, па макар био миш или патка. И то нацртана патка. И више се нико не смеје.

ДЕЦУ УЧЕ ГЕЈ ПОЉУПЦИМА И У ЦРТАЋИМА: Директива Дизнија - макар 50 одсто ликова морају да буду припадници етничких и сексуалних мањина

Фото АП

Заиста, одавно и није смешно. Ни када се филмови награђају и глумци бирају било по боји коже, било "по кључу", идеолошки набаждареном у складу са актуелном климом културе идентитета и политичке коректности. Па дођемо до овог тренутка у коме се снима серија инспирисана легендарним делом "Господар прстенова", које је пример приповести о најразличитијим бићима која се удружују против зла, а чија се порука дословно изврће руглу - тако што су патуљци, вилењаци и сви остали (Толкиновим пером детаљно описани) ликови провучени кроз полит-коректни филтер, те им је додељен другачији пол, род и боја коже.

Није више смешно ни када, што се десило ових дана, Кери Бурк, извршна директорка "Дизнија", најави озбиљан заокрет "и као руководилац, и као мајка два квир детета, једног транссексуалног и једног пансексуалног" - захтевајући да макар 50 одсто "Дизнијевих" ликова до краја године "постану" било припадници етничких мањина, било представници "LGBTQIA+ заједнице"!

Реагујући на писмо које су потписали припадници поменуте заједнице запослени у студију "Пиксар", а у коме се "Дизни" оптужује јер су све сцене са наговештајем геј односа исечене из нове "Приче о играчкама", Буркова је отишла не један корак, већ километрима даље у смеру прокламоване коректности. Не само да је пољубац истополних (играчака?) муњевито враћен у филм, него су се она, и менаџерка "Дизнија" за инклузивност и разноликост, похвалиле бројним "достигнућима" компаније: из филмова се елиминишу све заменице које указују на пол, па и род, али и сви поздрави "Даме и господо" типа - уместо којих се прописују "Здраво свима!" или "Здраво другари"... Да, многи су их на друштвеним мрежама оптужили да "спроводе геј агенду преко цртаћа" и да "индоктринирају децу".

- Већ одавно се све креће у том смеру - каже писац Дејан Стојиљковић. - Сличне тенденције су видне и у "Марвелу", у чијој су серији снимљеној за "Дизни +", заснованој на причи и ликовима из Марвеловог универзума, потпуно упропастили крај сасвим непримереним политичким говором, и притом исекли све наводно насилне сцене без којих не би било ни акције ни суперхеројских филмова. Како је кренуло, могли би сутра да забране "Шиндлерову листу" да се неко не би потресао или осетио прозваним - комантарише Стојиљковић, без осмеха (јер више није смешно), и додаје:

- Можда је почело са инсистирањем Кетлин Кенеди и неких других ЦЕО разних компанија у том бизнису, да сваки филм и серија морају да имају - поруку. Дакле, ништа забава, ни драма, ни акција - битна је само порука, што се наравно не допада никоме, публици сигурно не.

 Карикатура Тошо Борковић

Драматург Јелена Попадић Шумић, заменик одговорног уредника редакције дечјег програма РТС и уредник емисије "Плава птица", истиче да је увек веома тешко дати изјаву кад су теме "осетљиве" - а стоструко су осетљиве када се у ту једначину укључе деца.

- Притом, те теме нису по својој природи осетљиве, него зато што се тенденциозно праве таквим - наглашава Јелена. - Ја дубоко не верујем да ће иједно дете постати стрејт особа, припадник ЛГБТ популације, квир особа, ни зла, ни добра, ни часна, ни непоштена... само зато што ће одгледати неки садржај/наратив. Ипак, могу да претпоставим да ћемо, као аутори, ненегирањем постојања одређених особина/појава/људи/избора ослободити будућу одраслу особу да буде у миру са својим постојањем и одликама, да ћемо релативизацијом сваке "другачијости" пустити људе да живе како год желе, све док никога не угрожавају. И у таквом свету желим да одраста моје дете.

Међутим, Јелена Попадић Шумић има утисак да милитантно понашање са агендом политичке коректности доводи до њеног карикатуралног искривљења, на моменте постаје сопствена супротност:

- Тада природно изазива отпор и постиже супротно од онога што је номинално постављено као циљ. А бојим се да је циљ негде другде...

МАЊИНЕ ИСПРЕД ПРОФЕСИОНАЛАЦА

СВЕ је ово као када бисте водоинсталатера бирали по раси, пореклу, ставовима и прехрамбеним навикама, сматра писац Дејан Стојиљковић:

- То нагриза и прети да уништи филмску индустрију, озбиљно угрожава холивудску машинерију, и тамошњи синдикати бесне, са пуним правом - јер долазе у ситуацију да више не бива биран најбољи професионалац, занатлија у некој области, већ неки 10 пута гори који припада одговарајућој "мањини". Ако желите добру филмску музику, требало би да зовете Ханса Зимера на пример, али ускоро ће неко рећи: "Не можемо њега, Немац је а прошли пут смо звали Немца, мора бити 50 одсто припадника неке друге етничке групе".

НЕКА ОНДА СРУШЕ ДИЗНИЛЕНД!

НАШ велики зналац филма Божидар Зечевић, који је на Мартовском фестивалу управо представио четврти ДВД са домаћим анимираним филмовима (избор Зечевића и Растка Ћирића), вели:

- Да је Мики Маус био црнац нико не би никад чуо за Волта Дизнија. Штавише, цело Микијево друштво човеколиких живуљки од кога је настао Дизниленд је ексклузивно бело, али их је обожавао цео свет. Никада нико није поставио расно питање, а сада "Дизнијев студио", милијардер над милијардерима, уводи тоталитарну политику коректног, и поништава притом и самог Дизнија. Нека онда канселују Дизнијево име, лого и целокупно наслеђе. Нека сруше Дизниленд! То ме се, нормално, не тиче, јер сам престао да пишем о Оскару и о Холивуду откад се америчка Академија приклонила макартизму, горем од Макартија самог. Али то не значи да сам престао да мислим о најгорој диктатури у целој историји филма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима