УКРАДЕНЕ СЛИКЕ ВРАЋАЈУ ЈЕВРЕЈИМА: Посланици француске Скупштине усвојили предлог закона о реституцији уметничких дела

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

28. 01. 2022. у 09:11

ПОСЛАНИЦИ француске Скупштине једногласно су усвојили Предлог закона о реституцији 15 уметничких дела која су пре Другог светског рата припадала јеврејским породицама.

УКРАДЕНЕ СЛИКЕ ВРАЋАЈУ ЈЕВРЕЈИМА: Посланици француске Скупштине усвојили предлог закона о реституцији уметничких дела

"Ружини грмови испод дрвећа", Густав Климт

Реч је о отетим делима, или онима која су продата нацистима под присилом за багателно ниске суме, а која се тренутно налазе у јавним музејским колекцијама. Међу њима су и слике Климта, Утрила и Шагала.

Резултат гласања у скупштинским клупама је пропраћен аплаузом, док је министарка културе Розлин Башло поручила да се ради о историјској одлуци. Текст закона треба дефинитивно да буде усвојен у Сенату 15. фебруара.

Једанаест цртежа и четири слике тренутно се налазе у колекцији Лувра, Музеја Орсеј, Центра "Жорж Помпиду", Дворца Компјењ и Утриловог музеја. Међу делима која ће ускоро бити враћена наследницима, налазе се и "Ружини грмови испод дрвећа" Густава Климта, дело насликано 1905. године, димензија 110 са 110 центиметара. Француска држава га је купила од једног трговца уметничким делима 1980. године за Музеј Орсеј.

Подробним истраживањем откривено је да је припадало аустријској држављанки Елеонори Стјасни, која је била приморана да га 1938. прода по ниској цени. За време рата је, као Јеврејка, депортована, а затим и убијена у логору.

Шагалова слика под називом "Отац", настала 1911. или 1912, чува се у париском центру "Жорж Помпиду", а као њен законити власник утврђен је Давид Цендер, музичар и градитељ виолина, пољски Јеврејин. Слика му је одузета пред Други светски рат пре него што је власник одведен у гето у Лођу. Цендер је успео да преживи страхоте рата, а у Француску је имигрирао 1958.

Француске власти истичу да је ово тек прва етапа у реституцији отете имовине Јевреја у Другом светском рату. Процењено је да је тада од Јевреја отето или будзашто откупљено око сто хиљада уметничких дела. Шездесет хиљада је после рата пронађено у Немачкој и враћено у Француску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБНОВА ГЕНЕРАЛШТАБА ТЕСТ ЗА НАШЕ ДРУШТВО: Велика изложба о Николи Добрићу централни догађај јубилеја, 125 година од рођења архитекте