РЕДЕФИНИСАЊЕ СТВАРАЛАШТВА: О књизи Николе Кајтеза "Оправдање стваралаштва"

Андреј Павлович Козирјев

25. 01. 2022. у 14:34

КЊИГА Николе Кајтеза "Оправдање стваралаштва" ("Службени гласник") је интегрално дело о разумевању стваралачког процеса, његових суштинских својстава и улоге у животу човека и света.

РЕДЕФИНИСАЊЕ СТВАРАЛАШТВА: О књизи Николе Кајтеза Оправдање стваралаштва

Фото Приватна архива

У том смислу, она баштини традицију и европске и руске филозофске мисли - на тему стваралаштва су написане тако значајне књиге као што су "Смисао стваралаштва" Н. А. Берђајева, "Филозофија инвенције и инвенција у филозофији" И. И. Лапшина, али и неке студије Л. Н. Толстоја, С. Л. Франка итд.

Кајтезова књига није пука студија историје идеја; напротив, она је оригинална расправа о вредности, смислу, различитим нивоима и аспектима стваралачког чина, о метафизичким коренима и отелотворењима стваралаштва.

Књига се састоји из три дела, којима претходи увод.

Након што се презентују различити приступи разумевању стваралаштва (митски, платоновски, хришћански, научни, научно-спекулативни), у уводу се поставља широк тематски опсег разматрања, разрађен у поглављима.

Први део ("Природа која ствара") фокусиран је на проблем стваралаштва у природи.

Посебно је провокативно и оригинално истраживање стваралаштва у неорганској природи.

Други део ("Стваралаштво самосвесних посматрача") садржи расправе о стваралаштву на плану технике, о метафизичким могућностима технике, о стваралачкој еволуцији човека и друштва и границама ове еволуције, о култури и цивилизацији, уметности и игри итд. Аутор оцењује друштвене процесе, антрополошку динамику, научни развој, усмеравајући се ка питањима метафизике и духовности.

У трећем делу ("Вредност и смисао стваралаштва") Кајтез демонстрира своју способност за уопштавања, резимира и продубљује главне закључке, сумира резултате. И поред обимног проблемског поља, своју мисао износи живим језиком, јасно и језгровито, брижљиво и смело, не избегавајући недвосмислене одговоре, оцене, па и дефиниције (на пример:

"Живот је посебно сложен облик постојања материје, свест је посебно сложен облик постојања живота, самосвест је посебно сложен облик организације свести, духовност је посебно сложен облик самосвести"), што читаоцу даје осећај саучествовања у расправи. Читава књига је, уосталом, на бескрајно занимљивом задатку трагања за дефиницијом стваралаштва.

"Оправдање стваралаштва" Николе Кајтеза несумњиво доприноси оживљавању филозофских медитација и полемика. Идеје које је аутор предложио интригантне су у светским размерама и показују нам у ком духу и правцу треба да се развија савремена филозофија.


(Аутор је декан Филозофског факултета
Московског државног универзитета М. В. Ломоносов)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)