ЗНАЧАЈНА КОЛЕКЦИЈА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: У Вршцу отворена изложба "Сјај руских сликара" Владимира Пешића

Ј. Ј. БАЉАК

24. 01. 2022. у 07:00

БЕОГРАЂАНИН Владимир Пешић, познати колекционар руских антиквитета и, пре свега, дела руских ликовних уметника који су у неком моменту живели и стварали на простору Краљевине Југославије, делове своје богате збирке више пута је излагао у Москви и широм Европе, а сада је решио да то први пут учини и у својој Србији.

ЗНАЧАЈНА КОЛЕКЦИЈА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: У Вршцу отворена изложба Сјај руских сликара Владимира Пешића

Фото Ј. Ј. Баљак

У Градском музеју у Вршцу отворена је за викенд дуго припремана изложба "Сјај руских сликара", а поставка се састоји од 29 вредних слика и шест икона.

Пешић је за прво излагање у Србији изабрао баш Вршац, јер из тог јужнобанатског града потиче његов деда по мајци. Такође, у Вршцу је после Октобарске револуције живео и стварао један од најпознатијих и најтраженијих руских уметника с краја 19. и почетка 20. века, Николај Дмитријевич Кузњецов (1850-1929), којег и он лично много цени. Изложена су четири његова портрета, као и дела још девет уметника.

Фото Ј. Ј. Баљак

- За ову изложбу сам се припремао десет година. Није било у питању само време које сам морао да издвојим за њену реализацију, већ је требало прикупити и довољно одговарајућих слика, нарочито зато што сам овом изложбом желео да представим руске сликаре који су стварали у Банату. Осим Кузњецова, ту су и дела Владимира Павловича Зелинског, који је живео у Руском целу код Кикинде, и Александра Ивановича Лажечникова из Зрењанина - открива Пешић за "Новости".

Фото Приватна архива

Жеља му је, каже, да сличне изложбе реализује и у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

- Садржај тих поставки био би другачији, тематски приближен граду у којем се изложба одржава - образлаже наш саговорник.

Фото Приватна архива

Никола Кусовац, музејски саветник у пензији, оцењује да све то што Пешић ради, почев од стварања импресивне уметничке збирке о "свом руху и круху", без ичије помоћи са стране, представља путоказ нашој држави, односно њеним институцијама заштите културно-уметничког наслеђа.

- Вођен неизмерном љубављу, Пешић је преузео улогу једне специјализоване музејско-галеријске установе. У складу са уложеним трудом, стицањем знања, упознавањем научне и архивске грађе, испитивањем стања на тржишту уметнина и антиквитета, наравно и према сопственим материјалним могућностима, временом су почели да се назиру облици једне по свим одликама значајне и особене уметничке збирке. Управо ова изложба у Вршцу на најбољи начин сведочи о њеним оствареним дометима - истиче Кусовац.

Фото Приватна архива

У вршачком музеју најављују да ће већ идуће године, у сарадњи са Пешићем, приредити и заједничку изложбу поводом стогодишњице прве изложбе Николаја Кузњецова у Вршцу.

Фото Приватна архива

НАСЛЕЂЕ ОД ОЦА

ВЛАДИМИР Пешић је љубав према уметности и руском ликовном стваралаштву, стекао уз оца Душана Пешића, чувеног дописника "Политике" из Москве. Прву слику је купио 1989. у једном московском комисиону, а данас је угледни члан Међународне конфедерације колекционара, антиквара и арт дилера Русије и бивших совјетских република, као и Друштва антиквара Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу