"БОЕМИ" ОТВАРАЈУ ОПЕРСКУ СЦЕНУ: Чувено дело Ђакома Пучинија у Српском народном позоришту

С. Б.

21. 01. 2022. у 13:16

„БОЕМИ“, чувена опера којом је Ђакомо Пучини освојио светске позорнице, биће изведена на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта у среду, 26. јануара, у 19 часова и то као прво извођење опере у овој години, док је наредно, већ два дана касније, у петак, 28. јануара.

БОЕМИ ОТВАРАЈУ ОПЕРСКУ СЦЕНУ: Чувено дело Ђакома Пучинија у Српском народном позоришту

В.Величковић СНП

Оперска поставка у продукцији СНП-а у основи има потресну причу о младим и сиромашним париским уметницима, песнику Родолфу, сликару Марчелу, музичару Шонару и филозофу Колину, који не губе веру у љубав. Дух париског живота, зимско доба тридесетих година 19. века и причу о љубави између Мими и Родолфа удахнуће ансамбл Опере нашег најстаријег професионалног театра под диригентском палицом маестра Александра Којића.

Прво оперско извођење ове године на сцени представља миљенике новосадске публике, младог тенора Стевана Каранца у улози Родолфа и Васу Стајкића у улози Марчела, а ту су и Никола Баста, као Сонар, Горан Крнета, као Колин, Игор Ксионжик је Беноа, Владимир Зорјан као Алчиндоро, Дарија Олајош - Чизмић је Мизета, а четврти пут у улози Мими, наступиће Марија Јелић.

- Мими је једна од мојих омиљених улога и сваки пут се искрено радујем кад је певам- каже Марија Јелић.- Она је веома нежна, суптилна и искрена у својим емоцијама. Публика ће моћи да ужива у лепој љубавној причи, која, на жалост, нема добар завршетак, али исто тако ће моћи да види како су изгледали односи међу младом интелектуалном елитом неколико деценија након Француске револуције и како је изгледала њихова психолошка борба за опстанак у друштвеном систему.

Маестр Александар Којић истиче да је код Пучинија увек занимљиво јединство места, времена и радње.

- У Боемима је то Париз, онај, боемски Париз о ком сви маштамо када помислимо или изговоримо "Париз"... Шта то "боемски" са собом носи и каквим интензитетом, откриће сви који дођу 26. или 28. јануара у Оперу- истиче Којић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)