ПРОМЕНА НА ЧЕЛУ НАЈСТАРИЈЕГ СРПСКОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ТЕАТРА : Александар Станков, нови управник СНП-а

С. Б.

19. 01. 2022. у 15:15

АЛЕКСАНДАР Станков, досадашњи директор Опере Српског народног позоришта, нови је управник нашег најстаријег националног театра. Њега је на основу конкурса, данас на ту функцију у наредне четири године, уз оцену да је протеклих пола деценије успешно водио Оперу, која је на домаћој и међународној сцени имала запажене наступе, именовала Покрајинска влада.

ПРОМЕНА НА ЧЕЛУ НАЈСТАРИЈЕГ СРПСКОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ТЕАТРА : Александар Станков, нови управник СНП-а

в.величковић

АЛЕКСАНДАР Станков, досадашњи директор Опере Српског народног позоришта, нови је управник нашег најстаријег националног театра. Њега је на основу конкурса, јуче на ту функцију у наредне четири године, уз оцену да је протеклих пола деценије успешно водио Оперу, која је на домаћој и међународној сцени имала запажене наступе, именовала Покрајинска влада. Претходно, због истека мандата, разрешен је дужности дојучерашњи управник, др Зоран Ђерић.

- Године проведене у Српском народном позоришту, а нарочито у периоду када сам обављао функцију директора Опере, учиниле су да се кристалишу суштинске потребе, уоче недостаци и наметну решења неопходна да читав систем профункционише и стави се у службу своје основне делатности, а то је производња позоришних представа, које би својим квалитетом задовољиле културне и образовне потребе грађана Војводине, Србије и региона – каже Станков. - Сваки наредни корак биће, пре свега, резултат искуства рада са највећим ансамблом, који је у кратком периоду постао видљив, искорачио, и довео потпуно нову публику у Позориште, али и самостално подигао перцепцију читаве институције у јавности. У кратком року Опера је подигла цене улазница, напунила сале и постала, прозаично речено, тражени бренд. Инспирисан тим искуством, мислим да то може постати и читаво Српско народно позориште.

Станков је дугогодишњи, дипломирани музичар, који је током музичке каријере наступао или снимао са свим репрезентативним саставима у региону. Оснивач је неколико ансамбала који и данас успешно делују, забележио је велики број наступа у земљи и инострантству, предавао стручне предмете на Академији уметности у Новом Саду...

Он је у елаборату навео да у тешким условима за културу, када се за младу публику бори, а пандемија затвара позоришта широм света, и СНП практично креће од нуле, те у кући предстоји пресек стања, делом када је реч о људству и о техници.

- Идеја је од најстаријег театра направити модерну институцију која може да конкурише на светском нивоу у свим аспектима. Евидентни су потенцијали које имамо, пре свега у смислу зграде, људства, али и уметничких достигнућа ансамбала који су на завидном нивоу, не само у Србији, већ и региону, па и Европи. Сви потребни ресурси постоје. Потребно је само дати подршку људима који имају спремност и знање да те ресурсе активирају и да од постојеће институције направе пример одрживог, покретног, напредног Позоришта за цео регион – закључио је Станков.

УМЕТНИЧКИ ЗАХВАТИ

Од августа 2016. године, када је именован за в.д. директора Опере СНП-а, а две године касније и за директора, па до данас, Александар Станков је покренуо и реализовао низ веома значајних кадровских и уметничких захвата.

За време његовог мандата постављене су или обновљене данас најуспешније опере региона, постављене су оперске праизведбе, али и оперски спектакли који су довели нову публику у театар.

БОНУС ВИДЕО - ФИГУРИНА СТАРА 7.000 ГОДИНА: Након рестаурације представљена је у Дому културе у Александровцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона