ПУТ ОД ХАОСА ДО КОСМОСА: Мултимедијална изложба Јововића и Петровића у Новом Саду, европској престоници културе

С. БАЈИЋ

17. 01. 2022. у 10:22

ВРЕМЕ и васељена", јединствена у свету, мултимедијална изложба уметника др Душана Јововића и професора др Александра Петровића, предавача на Филозофском факултету у Београду, отворена у "Студију М", као саставни део Европске престонице културе, титуле коју Нови Сад носи ове године, биће доступна посетиоцима до краја 2022. Јер, како за "Новости" потврђује Јововић, реч је о изложби којој се долази и враћа, да се живи.

ПУТ ОД ХАОСА ДО КОСМОСА: Мултимедијална изложба Јововића и Петровића у Новом Саду, европској престоници културе

Душан Јововић и министарка Маја Гојковић / Фото С. Бајић

- Инспирисана је временом и човеком, а професор Петровић и ја смо на њој радили две године - каже Јововић. - Направили смо, практично, објекат у објекту, начињен тако да прими изложбу у којој посматрач, с обзиром на то да је суштина кружно кретање, заокружи гледање читаве поставке. Садржи 12 целина, 12 месеци на три нивоа и представља уметничко-филозофски манифест времена. Професор Петровић и ја смо имали дивну, плодоносну сарадњу.

Изложба "Време и васељена", замишљена као путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, и уоквирена причом о великану светске науке, Милутину Миланковићу, бави се појмом времена кроз векове, као и међусобним односом човека, времена и науке. Као тематску окосницу поставке аутори су искористили лик и дело прослављеног научника који се као академик и професор Универзитета остварио у низу научних дисциплина.

Јововић наглашава да је процес настанка изложбе подразумевао и хардверске нацрте и софтверска решења и да себе доживљава као приповедача, хроничара оног невидљивог, који се не плаши да завири у различите светове, управо оне који чине људску душу.

- Зато се и трудим да што више времена проводим у простору који мењам, а на овој изложби сам, како каже велики Милутин Миланковић, размишљао и сањао. Свакако, користио сам и делове које је Миланковић поставио у времену, као што је кружно кретање интеракција из његове теорије. У читавом подухвату трагали смо за начином да представимо непредстављиво, вечност и бескрај. Време не постоји без поретка, а ми смо наш управо овде поставили.

Кретањем кроз симболе и знакове, посетиоци, како Јововић потврђује, не крију емоције, улазе у салу са срцем, а неки од њих су се и расплакали.

- Јединствена је у свету, јер нигде на овај начин се није причало о времену. Колеге из иностранства су већ посећивали сајт. Ту је битан садржај без текста и не може да се сведе једном поруком. Простор је грађен посебно као део уметничког концепта, звук дигитални и композиција која је носилац елемента са сликом и сенком, па појање дечанских монаха, ту је и велики Сава Шумановић као оличење светлости, јер је носио у себи огромну светлост - истиче Јововић.

ТИМОВИ СТРУЧЊАКА

У ИЗЛОЖБИ је учествовало више од 50 људи, од мајстора, електричара до електро-инжењера, читави тимови стручњака, монтажери, вајари, програмери...

- Рећи ћу само да је ту огромна количина каблова и да се радило даноноћно. Свакако, заступљени су анимација, цртежи, вајарски радови, мапирана тродимензионална слика, холограм, механичка тела, дигитални звук, композиција, али не као ефекти, већ као суштина, тако да је то истински интерактивна мултимедијална изложба - каже Јововић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима