НА МАПИ КАРЛОВАЦА И КУЛТНИ ФИЛМОВИ: Занимљив пројекат групе младих људи "Филмаџије"; обележена места са сценама из пет остварења

Љиљана Прерадовић

16. 01. 2022. у 12:19

ЉУБАВ према филму, жеља да упише глуму и заљубљеност на први поглед у романтичне Сремске Карловце, Мили Пајић, матуранткињи новосадске гимназије "Исидора Секулић", дали су идеју да у градићу са и данас сачуваним шмеком духа прохујалих времена, уради нешто посебно. Нешто што ће његове становнике, али и госте, подсећати да су управо тај амбијент, грађевине, кривудаве и стрме улице, послужиле за снимање култних филмова.

НА МАПИ КАРЛОВАЦА И КУЛТНИ ФИЛМОВИ: Занимљив пројекат групе младих  људи Филмаџије; обележена места са сценама из пет остварења

Фото Приватна архива

Гимназијалка и њена неформална група младих, названа једноставно "Филмаџије", за свега неколико месеци реализовала је пројекат "Стазама филма - Филмска мапа Сремских Карловаца", те су на пет локација у вароши, где је снимљено толико различитих филмова, постављене табле.

Тако је испред куће оснивача Карловачке гимназије Димитрија Анастасијевића Сабова табла са сценом из култног филма "Варљиво лето '68", јер је она послужила као амбијент за сцену са библиотеком.

У центру, испред некадашње куће архитекте Владимира Николића је табла са инсертом из филма Santa Maria della Salute, а она на Стражилову подсећаће на филм "Лајање на звезде". Сцена из филма "Тито и ја" је испред Католичке цркве, а своје место добио је и филм "Вук Караџић". На улазу у варош, испред Богословије, "Филмска мапа Сремских Карловаца", мештане и туристе упућује где се све панои налазе.

- Идеја је дошла спонтано и хтели смо да подсетимо да су овде снимани поменути филмови и да уједно промовишемо Сремске Карловце - каже Мила Пајић, која од пре пола године живи у вароши српске културе и духовности. - Због љубави према кинематографији и филмовима које многи и данас воле и радо гледају, одабрали смо поменутих пет. Заједно са чланицама групе Тијаном Петковић, Вишњом Вукајловић и Аксом Заими, у сарадњи са Еколошким центром "Радуловачки", трудила сам се да одаберемо занимљиве филмове, снимане у боемским Сремским Карловцима.

Фото Приватна архива

Марија Петровић, ментор омладинских пројеката у Покрету горана Војводине, један од партнера у овом пројекту, вели да је сва богатства Сремских Карловаца, панораме, уске, калдрмисане улице које одишу духом историје, препознао и искористио филм.

Почевши од професорске љубави зачете у библиотеци Карловачке гимназије, до пољубаца и игранки "код чесме", "Лајање на звезде", "Варљиво лето '68", Santa Maria della Salute, по њеним речима, само су неки од филмова чије су култне сцене потписане управо у Карловцима.

- Ти филмови упијају се изнова и изнова, не би ли смо се вратили у нека лепша, невинија времена - вели наша саговорница, напомињући да су за овај пројекат имали велику подршку Општине. - Времена када "Танјуг јавља љубав" а девојке се на игранкама моле за плес, а различити светови сударају се и стварају љубав која остаје и не бледи. Хајде да се тих времена, пољубаца, филозофа и песника подсетимо!

ПРОМОЦИЈА

ПРОМОЦИЈА пројекта "Стазама филма - Филмска мапа Сремских Карловаца" планирана је на пролеће. Тада ће према речима Миле Пајић, на отвореном бити приказано свих пет филмова.

- Реакције суграђана су добре и то нам пуно значи - каже гимназијалка. - Верујем да ће и посетиоцима нашег града бити интересантно.

Фото Приватна архива

АТРАКЦИЈА И ПОДСЕЋАЊЕ

ПОСТАВЉЕЊЕМ табли, према речима Марије Петровић, туристи ће имати прилику и разлог да обиђу више локација у Сремским Карловцима, а локално становништво ће моћи да се присети лепих кинематографских момената.

Пројекат је део "Шта нам тешко" конкурса у оквиру Националног програма волонтирања "Млади су закон", који финансира Министарство омладине и спорта, а релизују га Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца, Тимом 42 из Лесковца, ЦЕГраД из Обреновца, ГМ "Оптимистом" из Горњег Милановца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу