БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ: "Јефтин медијски поен је бесмислен гест оставке у телу Факултета које је део радне обавезе свих професора"

Novosti online

08. 12. 2021. у 16:30

БИЉАНА Србљановић, драмска списатељица и редовна професорка Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду огласила се поводом дешавања на том факултету.

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ: Јефтин медијски поен је бесмислен гест оставке у телу Факултета које је део радне обавезе свих професора

Фото: Танјуг/Тања Валић

Њену објаву преносимо у целости: 

- Хајде да знамо о чему уопште причамо:

Савет ФДУ-а је тело које у свом чланству има по једног представника сваке катедре (катедре делегирају), три представника студената (бира их Студентски парламент) и 6 представника оснивача (држава). Тако је у свакој државној високо-школској институцији (број чланова се разликује у односу на "величину" факултета), као и у културним установама, на пример.

На Машинском факултету, матичној кући академика Теодоровића их је још више, осам бира и поставља Влада Србије (код нас ипак само шест). Академик Теодорович се, на свом факултету, није побунио против тих Владиних постављења, иако нам прости гугл срч показује колико њих су кадрови СНС-а.

Друго: место у Савету ФДУ-а није плаћено. Број чланова ИЗВАН факултета је мањи од неопходне већине да нам нешто наметне у нашој институцији.

Треће и важније, само колико ја памтим: на том месту смо имали, нпр Жику факин Ајдачића годинама, или бизар спектакл у виду Вилибалда Ерића, па нико није подносио оставке на било које место у склопу ФДУ-а.

Са Ајдачићем смо ималли озбиљне муке, јер је претендовао да нам нешто одређује, али је ту, срећом, наишао на озбиљни отпор и свођење на праву меру, путем, између осталог и мене. Била сам представница своје катедре у том телу кад смо понижавани присуствима и дискусијама и ова два члана, са Ајдачићем је још и могло да се рационалним аргументима објасни, са Ерићем (сада звездом опозиционог Твитера, тада блиским пријатељем породице Вучић) било је много теже - због његовог необразовања и тадашње озбиљне везе са врхом државе, која је после пукла, па је он прешао у опозицију.

Ово је дигресија.

Хоћу рећи, имали смо разне безвредне, лоше, идиотске, безобразне и неприхватљиве представнике државе у Савету одувек. Ова двојица које спомињем су били у последњем сазиву, пре само неколико година, али нико због њих није подносио оставке ни на шта.


Сада следеће: чланство у Уметничком већу ФДУ-а је радна обавеза нас професора. Свака катедра делегира два представника и ми ту расправљамо о менторима на уметничким докторатима, о комисијама за одбрану истог, о дипломским пројектима и молбама за неплаћање школарине. То место је продужена функција матичне катедре, такође је неплаћено и није индивидуализовано - чланову Уметничког већа само раде свој посао у име своје катедре. Када неко да оставку, макар и путем Фејсбука, то буквално не значи ништа, осим да ће неко други са исте катедре бити делегиран да представља њихове студенте. То је све.

Што се тиче Сената универзитета, тек то нема везе са ФДУ-ом. То је тело, како му само име каже УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ и ми само имамо наше ДЕЛЕГАТЕ, као и сви остали факултети. Поднети оставку на место чланствау Сенату УУ има везе са саставом Савета ФДУ колико и са местом председника скупштине станара у сопственој згради.

БТW, члан САВЕТА УУ које је поставила Влада је нпр Драгана Дел Монако између осталих, али то није био довољан разлог да неко од професора каже - брате НОУ. (Намерно не набрајам и остале чланове које је поставила Влада, а који су - или излапели, или не живе у Србији, или су апсолутно незаинтересовани и не познају рад било ког Универзитета, а на том месту су као људи које је одабрала иста та СНС Влада).

То исто никоме до сада није сметало.

Оно што је згодно за јефтин медијски поен је да се честита на бесмисленом гесту оставке у телу Факултета које је део наше радне обавезе (иначе, сви кукамо што смо у тим телима и најрадије бисмо избегли тај део обавеза), и која само значи сваљивање исте те обавезе на неког колегу. Ако је гест, поводом именовања Сузане Васиљевић (која је завршила ФДУ, иначе, није плаћена за ову функцију, капирам да јој буквално ништа не доноси, и да сам она, одјебала бих све) оставка, онда она мора бити оставка на место професора. Јер то једино има смисла. Оставка на место у Сенату и није наша кућа, тако да не знам, али оставка на место у Уметничком већу је буквално штрајк глађу али да пијеш протеинске шејкове, зашећерену лимунаду и течни пасуљ.

За руљу значи много, за суштину значи јаје. Оно Томислава Николића којим је прекинуо свој стиропор штрајк.

Нешто се мислим - можда је академик Теодоровић са Саобрачајног факултета, али и тамо има исти број именованих чланова Савета, а од стране сваке Владе. Кад је био проректор јединог ректора БУ који је допустио кршење аутономије Универзитета и пустио батинаше да уђу у пребијају/хапсе студенте у штрајку, НИЈЕ ДАО ОСТАВКУ. Такође, није иступио из чланства САНУ јер седи са мизогиним, ратнохушкачким, необразованим, полуинтелигентима, испоставама власти (сваке) и инжењерима ратова у СФРЈ. Ту оставку нисмо видели. ЈЕр: стиропор и јаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)