МУЗИЧКИМ ТАЛЕНТИМА УЛЕПШАВАМО СВЕТ: Гитаристкиња и композиторка Маја ле Ру Обрадовић о концерту који организује на Коларцу

Ана Попадић

07. 12. 2021. у 09:37

ГИТАРИСТКИЊА и српско-швајцарска композиторка Маја ле Ру Обрадовић, носилац француског Ордена витеза уметности и књижевности, мноштву својих интересовања и занимања сада је додала још једно, продуцентско - решила је да се посвети промоцији младих музичких талената каквих је, по њеним речима, много.

МУЗИЧКИМ ТАЛЕНТИМА УЛЕПШАВАМО СВЕТ: Гитаристкиња и композиторка Маја ле Ру Обрадовић о концерту који организује на Коларцу

Фото Приватна архива

Ова дама, која се школовала и живела у Швајцарској, одакле је започела њена светска каријера гитаристкиње, на Коларцу, 11. децембра, организује концерт Швајцарца Јохана Шмита (1990), победника престижног такмичења Guitar Foundation of America, са Оркестром Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Талентовани млади уметници на Коларцу ће свирати Мајину композицију "Балада магичне долине", за гитару и оркестар, као и дела српских композитора Константина Бабића Suita Giocosa и "Коло" Александра Вујића.

- На овом концерту се преплиће пуно лепих и важних ствари у мом животу. Прво, млади таленти из школе у Ћуприји. Први пут сам их чула пре неколико година на Коларцу када су свирали "Коло" мог драгог пријатеља и сарадника, професора Вујића. Цео живот сам провела у иностранству, тако да нисам знала за ту школу, али сам била фасцинирана њиховим талентом. С друге стране, Јохан Шмит је ученик мог некадашњег професора Дагоберта Линареса, са којим сам касније наступала у трију гитара. Јохана сам виђала на часовима код Дагоберта још као тинејџера. Тако се родила идеја да спојим те младе таленте. На том концерту су заједно све моје љубави - млади уметници, моје композиције, моји пријатељи, моје две државе - објашњава, за "Новости", Маја ле Ру Обрадовић.

Фото З. Јовановић

Иза ње је вишедеценијска каријера, соло гитарски наступи са Краљевским филхармонијским оркестром из Лондона или Моцартеум оркестром из Салцбурга, велики број концерата широм света са гитарским триом који су, уз Мају, чинили њен професор Дагоберто Линарес и Рајмон Миги. Ипак, додаје Маја, "посве посебан осећај је када на позорници неки млади уметници изводе дело које је она компоновала".

- Част ми је што ће моја музика имати те дивне, младе амбасадоре који изводе композицију на неки свој начин. Јохан и деца ће пре наступа на Коларцу, 9. децембра одржати концерт у Ћуприји - најављује Маја и потом додаје. - Оно што повезује три српска композитора, мене, Бабића и Вујића, чија ће се дела изводити на концерту, је што инспирацију проналазимо у нашим коренима, фолклору, али је одјек тог наслеђа у нашој музици битно другачији.

Маја ле Ру објашњава да су њене композиције веома комуникативне и да не би могла да пише експерименталну музику. Њена музика, иако није наменски писана као филмска, због своје сликовитости коришћена је у неколико филмова. Компоновала је по стиховима, по бајкама, а према њеној "Малој свити за принца" за соло гитару, инспирисаној новелом "Мали принц" Сент Егзиперија, направљена је представа која је играна на четири језика у пет земаља, између осталог, и у Србији, са Тамаром Драгичевић на сцени.

Са професором Александром Вујићем, Фото Приватна архива

На наше питање да ли је младим талентима данас пут образовања и каријере лакши или тежи него што је био њеној генерацији, Маја одговара:

- Оптимиста сам по природи и верујем у боља времена. Када сам видела колико је бивших ученика из школе у Ћуприји у великим европским оркестрима, који је њихов ниво и на које престижне академије су примљени, онда схватите да постоји свет музике који зна да препозна таленте. Ниједан животни пут није лак, али та ће деца имати одличне стартне позиције. Пријатељ који предаје на академији у Паризу каже да је већина његових студената из Азије, јер европска деца нису спремна на толики рад и одрицања. Не може се "мало свирати" ако вам је музика будућа професија. А деца у Ћуприји то знају и разумеју, и зато постају врхунски уметници. Зато је важно рећи да није све у свету боље него код нас.

Маја каже да јој је жао што ти таленти не остају у Србији, већ их као музички дар "поклањамо" иностранству.

- Ипак, ако гледамо с лепше стране, они постају најбољи амбасадори наше земље. А и музичари увек имају жељу да упознају нове уметничке средине, друге професоре и друге методе рада, па се из тог разлога школују у срединама различитим од њихових матичних.

Маја ле Ру Обрадовић, Дагоберто Линарес и Рајмон Миги, Фото Приватна архива

Када је била млађа често су јој говорили да је срећна што ради посао који воли, а она је у себи мислила "није то срећа, него то што се од десете године нисам дигла са столице".

- Сада, пак, знам да заиста имам пуно среће. Сваки пут када имам концерт, када неко изводи дело које сам компоновала или када организујем концерте за друге то ме чини срећном. Музика је моја велика радост.

Нова дела за престоницу културе

УМЕТНИЦА тренутно компонује два дела која су јој наручена у склопу пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе 2022" .

- Биће организован концерт у синагоги на којем ће се изводити моје две композиције. Једно дело је инспирисано са српским песмама, док је друго, намењено за квартет вокални, клавир, чело и флауту инспирисано Доситејем Обрадовићем. Читам његова дела и оно што је написано о њему како бих ушла у то време, у његов живот. Волим када добијем "домаћи задатак", јер онда истражујем нову тематику, узимам неки нови музички материјал који другачије, вероватно, не бих употребила - каже Маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)