СРПСКА "МЕЛОДИЈА" ЧУЈЕ СЕ У МОСКВИ: Марија Ђајић и Валентина Стоилковић, редитељка и глумица, граде успешну каријеру у главном граду Русије

Вукица СТРУГАР

06. 12. 2021. у 12:19

ЗА више од сто година постојања Театарског института Бориса Шукина у Москви (при Позоришту Јевгенија Вахтангова, ученика чувеног Станиславског), овде су студије завршиле две Српкиње: Марија Ђајић из Требиња постала је редитељка, а Валентина Стојилковић из Борче глумица за коју се отимају најпознатији руски позоришни редитељи. И оно што ретко бива, била је у прилици да бира: определила се за Театар Марије Јермолове, чији је првак и директор славни Олег Меншиков!

СРПСКА МЕЛОДИЈА ЧУЈЕ СЕ У МОСКВИ: Марија Ђајић и Валентина Стоилковић, редитељка и глумица, граде успешну каријеру у главном граду Русије

Марија Ђајић и Валентина Стоилковић / Фото З. Јовановић

Врата руског позоришног живота отворила им је заједничка, дипломска представа "Варшавска мелодија". Упознале су се на студијама и, у међувремену, постале велике пријатељице. Марија је претходно завршила мастер студије глуме на ФДУ у Београду (у класи Срђана Карановића) и дошла на магистарске студије режије у Москву, док се Валентина отиснула из школске клупе београдске Филолошке гимназије.

- Добила сам стипендију Руског дома, под условом да положим пријемни у Москви. Све се дешавало веома брзо. Родитељи су били у шоку. Кренула сам потпуно сама, први пут у Русију и, стицајем околности, стигла у Позориште Вахтангова - приповеда Валентина Стоилковић.

Те године на пријемном се појавило шест 6.000, а после селекције (у шест кругова) Валентина је била на врху листе међу четрдесет примљених "срећника". Пред дипломски, пријавила се на кастинг Олега Меншикова (управо са сценом из "Варшавске мелодије") и одмах добила главну улогу. У представи "Дванаеста ноћ" (рађеној по Шекспировој "Богојављенској ноћи") постала је Оливија, а партнер јој је био Олег у улози Орсина. У истом ансамблу заиграо је и први руски глумачки ешелон - Александра Бортич, Антон Лапенко, Александар Петров и Стасја Милославска.

- Олег је диван човек, добар педагог, изузетан уметник. Зрачи неисцрпном енергијом и младима одмах даје шансу и главне улоге. Непосредан је, лако налази језик са свима - истиче Валентина, коју је после одигране представе неколико позоришта звало у ангажман, између осталих и славни глумац Сергеј Безруков, познат ван граница земље по серији о Јесењину и филму "Сашина бригада".

Наша глумица одлучила се за Театар Марије Јермолове, па сада уз "Дванаесту ноћ" има главну улогу и у представи "Господин слуга", инспирисану комадом "Слуга двају господара" Карла Голдонија.

Марија и Валентина дипломирале су истог дана (у јуну ове године) и имале част да њиховој дипломској представи присуствује светски познати редитељ Римас Туминас, иначе уметнички директор Позоришта Јевгенија Вахтангова.

Валентина Стоилковић са Олегом Меншиковом / Фото Театар Марије Јермолове

- Поделио нам је предивне комплименте и изразио жаљење што већ нисмо на сцени његовог театра. На иницијативу Туминаса представа ће наставити да живи - каже Марија Ђајић. - Професионална живот "Варшавске мелодије" почиње 16. фебруара следеће године, када ће премијера бити у Централном глумачком дому на Старом Арбату у Москви.

КУЛТНИ КОМАД

КАКО објашњавају наше саговорнице, "Варшавска мелодија" Леонида Зорина један је од култних комада из совјетског времена, који, нажалост, није преведен на српски језик. Говори о последицама Другог светског рата и љубавној причи Пољакиње и Руса који се сусрећу у за њих веома тешким околностима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)